Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα παραδόθηκε σε λειτουργία το πρώτο από τα δύο υπό κατασκευή αιολικά project της ΕΛΤΕΧ Άνεμος καθώς το πάρκο στο Ορθολίθι Τροιζηνίας με ισχύ 20,7MW βρίσκεται σε παραγωγή συνεισφέροντας στην κερδοφορία της πράσινης εισηγμένης

Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα παραδόθηκε σε λειτουργία το πρώτο από τα δύο υπό κατασκευή αιολικά project της ΕΛΤΕΧ Άνεμος καθώς το πάρκο στο Ορθολίθι Τροιζηνίας με ισχύ 20,7MW βρίσκεται σε παραγωγή συνεισφέροντας στην κερδοφορία της πράσινης εισηγμένης. Το έργο που ολοκληρώθηκε δύο μήνες πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δείχνει τον δρόμο και για το δεύτερο υπό κατασκευή πάρκο της εταιρείας στη Θράκη (17,1MW) το οποίο υπολογίζεται ότι θα μπει σε λειτουργία εντός του μήνα, αντί για τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. Ήδη τα αυτά έργα, σε συνδυασμό με το σημαντικά βελτιωμένο φετινό αιολικό δυναμικό, ενισχύουν την επίδοση της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο και δημιουργούν υψηλές προσδοκίες συνολικά για τη χρήση του 2015. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πωλήσεις για το 2015 θα κινηθούν ανοδικά, ενισχυμένες σε ποσοστό 5% έως 10% συγκριτικά με τα μεγέθη του 2014. Παράλληλα, η βελτίωση του κόστους, μέσω των κινήσεων αναδιάρθωσης και της επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων με προμηθευτές αναμένεται να φέρουν βελτίωση και στο περιθώριο της εταιρείας.

ΕΛΤΕΧ Άνεμος: Παίρνουν μπροστά νέα project, κάτι κινείται στο ταμπλό

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, για τον Άνεμο είναι ότι ήδη προετοιμάζει τις κινήσεις της επόμενης ημέρας, έχοντας ακόμη δύο έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στην Πελοπόννησο (με ισχύ 39,6 και 17,1MW) αναμένοντας την επίλυση κάποιων γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη γενιά έργων της εταιρείας, η οποία μπορεί αξιοποιώντας project συνολικής ισχύος 240MW που διαθέτουν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, εύκολα να ανεβάσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εγκατεστημένη ισχύ της στα 500 MW. Και εδώ βρίσκεται η απάντηση στο "εύκολο" δίλημμα για τους μετόχους της εταιρείας, αφού η δραστηριότητα του Ανέμου, όπως και όλων των εταιρειών ΑΠΕ, εμφανίζει συγκεκριμένα όσο και δεδομένα κέρδη και χρηματοροές από τη δραστηριότητά της (που μετά το new deal έχουν εκ νέου ομαλοποιηθεί). Στην τρέχουσα συγκυρία, λοιπόν, επιλέγεται τα έσοδα να επανεπενδύονται για την ανάπτυξη των νέων έργων και "μεγάλωμα" της εταιρείας και όχι για μερίσματα.

Ανάπτυξη εν μέσω κρίσης

Ως προς τα χαρακτηριστικά των πάρκων της Άνεμος, όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρεία συνειδητά κινείται σε project μεσαίου μεγέθους της τάξης των 20 έως 50MW θεωρώντας ότι πρόκειται για πιο ευέλικτα και εφικτά έργα. Μάλιστα η ανάπτυξή τους γίνεται σταδιακά με μικρότερη ισχύ αλλά και υποδομές (μόνο υπόγειες γραμμές υψηλής τάσης και υποσταθμούς) που είναι υπερδιαστασιολογημένες, δηλαδή έτοιμες να δεχθούν τις νέες επεκτάσεις.

Η ιδιαιτερότητα του Ανέμου, πάντως, είναι ότι είναι μια εταιρεία που αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση, μπήκε στο χρηματιστήριο και συγκέντρωσε κεφάλαια εν μέσω κρίσης, ενώ και το βασικό επενδυτικό της πρόγραμμα το υλοποιεί εν μέσω της νέας κορύφωσης των δυσκολιών για την ελληνική οικονομία. Έτσι αυτή την περίοδο, όπου υπάρχει και άτυπο επενδυτικό στοπ για την ελληνική αγορά, η εταιρεία δίνει έμφαση σε ένα ευρύ πρόγραμμα βελτίωσης της λειτουργίας της, με αναπροσαρμογές συμβολαίων προμήθειας, περιορισμό κόστους, βελτίωση της απόδοσης, που θα οδηγήσει σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο στην αιολική αγορά υλοποιούνται νέα έργα κυρίως από τους τρεις μεγάλους του χώρου, την Τέρνα Ενεργειακή, την EdF και τον Άνεμο, αναδεικνύοντας τον κλάδο του ανέμου σε μια από τις λίγες "ζωντανές" εν Ελλάδι επενδυτικές δραστηριότητες.

Στο ταμπλό η Άνεμος από τα χαμηλά 52 εβδομάδων στο 0,56 ευρώ στα τέλη Απριλίου έχει τρέξει ένα σημαντικό ράλι καταγράφοντας κέρδη άνω του 27% και υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη (9,1%). Παρ' όλα αυτά η μετοχή παραμένει σημαντικά υποτιμημένη σε σχέση με την τιμή εισαγωγής.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 13ης Ιουνίου

(www.capital.gr)