Η Προοπτική Άρσης των Κυρώσεων κατά του Ιράν «Φρενάρει» την Άνοδο του Πετρελαίου

Η Προοπτική Άρσης των Κυρώσεων κατά του Ιράν «Φρενάρει» την Άνοδο του Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 22 Ιουνίου 2015 - 09:53
Εξασθενεί η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα χαμηλά εξαετίας στα οποία είχε κατρακυλήσει στις αρχές του έτους, καθώς η προοπτική άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την υπερπροσφορά στις αγορές

Εξασθενεί η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα χαμηλά εξαετίας στα οποία είχε κατρακυλήσει στις αρχές του έτους, καθώς η προοπτική άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την υπερπροσφορά στις αγορές.

Από τον περασμένο Ιανουάριο οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά 35% περίπου. Η Τεχεράνη υπολογίζει ότι θα μπορούσε να διπλασιάσει τις εξαγωγές μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία άρσης των κυρώσεων.

Στις 30 Ιουνίου λήγει ο τρέχον γύρος των διαπραγματεύσεων της Τεχεράνης με την ομάδα των «5+1» χωρών για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Εάν αρθούν οι κυρώσεις, θα υπάρξει άλλη μία πηγή προσφοράς και πιθανώς θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές» λένε οι αναλυτές. «Η αγορά παρακολουθεί» στενά τις εξελίξεις, προσθέτουν.

Σήμερα, Δευτέρα, η τιμή του Μπρεντ ενισχύεται κατά 18 σεντς στα 63,20 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Παρασκευή σημείωσε πτώση 1,9%.

Το αμερικανικό αργό, στο συμβόλαιο Αυγούστου, σημειώνει άνοδο 10 σεντς στα 60,07 δολάρια.