Η εξασθένηση του ρουβλίου βοήθησε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την πρόσφατη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Ρόμπερτ Ντάντλι

Η εξασθένηση του ρουβλίου βοήθησε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την πρόσφατη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Ρόμπερτ Ντάντλι.

Η Ρωσία ασχολείται με το σοκ των τιμών κατά τη διάρκεια της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου πολύ καλύτερα από ό, τι άλλες χώρες, λόγω του ασθενέστερου ρουβλίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού γίγαντα πετρελαίου BP, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με τον Ντάντλι, η προσαρμογή του κόστους είναι πλέον άκρως απαραίτητη στη βιομηχανία πετρελαίου, επειδή οι ελπίδες για αύξηση των τιμών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πραγματική στρατηγική. «Βγαίνουμε έξω από την περίοδο του μεγάλου σοκ μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου», είπε ο ίδιος.

Η μείωση οδήγησε σε μετακίνηση συνολικά 1.5 τρισ. δολαρίων από παραγωγούς πετρελαίου και τους προμηθευτές στους αγοραστές. Τα χρήματα εγκατέλειψαν τον τομέα του πετρελαίου, και αυτό δημιουργεί πίεση στη βιομηχανία, πρόσθεσε ο Ντάντλι.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν δήλωσε ότι η εκροή χρημάτων από τον τομέα του πετρελαίου στους πελάτες δεν οδήγησε σε οικονομική ανάπτυξη.

«Έτσι, όπως είπαμε νωρίτερα, δεν είναι οι τιμές του πετρελαίου που ευθύνονται για την στασιμότητα της οικονομίας. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως οι συσσωρευμένες ανισορροπίες και τα χρέη. Όλα αυτά είναι εκτός του ενεργειακού τομέα», υπογράμμισε ο Σέτσιν.

("Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ")