Η Ρωσία έγινε τον Μάιο η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Κίνας σε πετρέλαιο, υπερσκελίζοντας τη Σαουδική Αραβία, καθώς εντείνεται η μάχη για την κατοχύρωση μεριδίων στην αγορά του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο

Η Ρωσία έγινε τον Μάιο η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Κίνας σε πετρέλαιο, υπερσκελίζοντας τη Σαουδική Αραβία, καθώς εντείνεται η μάχη για την κατοχύρωση μεριδίων στην αγορά του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, η Ρωσία εξήγαγε τον Μάιο 3,92 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου στην Κίνα. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 927 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αύξηση κατά 20% σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα υποχώρησαν κατά 42% σε σχέση με τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν σε 3,05 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η κινεζική αγορά αποκτά κομβική σημασία για τους εξαγωγείς πετρελαίου, δεδομένου ότι η έκρηξη παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, να βασίζεται όλο και λιγότερο σε εισαγωγές. Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η Κίνα θα απορροφήσει περισσότερο από το 11% της παγκόσμιας ζήτησης το 2015. «Είναι σαφές σημάδι τού πόσο περιζήτητη είναι η Ασία αυτή την εποχή, με τις χώρες της Μέσης Ανατολής να πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν παραγωγούς από άλλες περιοχές», σχολιάζει ο κ. Αμρίτα Σεν, επικεφαλής αναλυτής αγορών πετρελαίου της Energy Aspects, με έδρα το Λονδίνο. «Η Ρωσία στρέφεται σταδιακά προς την Ανατολή και οι διάφορες συμφωνίες που έχει κάνει η Rosneft με την Κίνα πιθανότατα σημαίνουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνεται μόνιμα προς την Κίνα», προσθέτει.

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας για πρώτη φορά από το 2005, καθώς αναζητεί νέες αγορές μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση εξαιτίας της διαμάχης στην Ουκρανία. Το 2013, η OAO Rosneft συμφώνησε να προμηθεύσει την China National Petroleum Corp. με 365 εκατομμύρια τόνους στη διάρκεια των επόμενων 25 ετών, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 270 δισ. δολαρίων. Την ίδια χρονιά, η Rosneft έκλεισε συμφωνία ύψους 85 δισ. δολαρίων με την China Petrochemical Corp. Η Ρωσία δεν είναι ο μόνος εξαγωγέας πετρελαίου που ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία τον Μάιο, αφού στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε η Αγκόλα με 3,26 εκατομμύρια τόνους, αύξηση κατά 14% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Η Σαουδική Αραβία έχασε την πρώτη θέση στην κινεζική αγορά για πρώτη φορά, ύστερα από 13 μήνες. «Αν θέλει η Σαουδική Αραβία να ξανακερδίσει την πρώτη θέση, θα πρέπει να αποδεχτεί το γιουάν για πληρωμές πετρελαίου αντί μόνο το δολάριο» όπως το αποδέχτηκε η Ρωσία, σχολιάζει ο κ. Γκόρντον Κουάν, αναλυτής της Nomura στο Χονγκ Κονγκ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/06/2015)