Επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου αναμένει για το 2016, συγκριτικά με το τρέχον έτος, ο ΙΕΑ στην νέα του έκθεση, μηνός Ιουλίου, για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παράλληλα, σημειώνει ότι, λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές το ζήτημα της Ελλάδας και η ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων της Κίνας, αλλά και εξαιτίας της σταθερά συνεχιζόμενης αύξησης στην προσφορά, οι τιμές του αργού έπεσαν στις αρχές Ιουλίου στα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου

Επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου αναμένει για το 2016, συγκριτικά με το τρέχον έτος, ο ΙΕΑ στην νέα του έκθεση, μηνός Ιουλίου, για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παράλληλα, σημειώνει ότι, λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές το ζήτημα της Ελλάδας και η ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων της Κίνας, αλλά και εξαιτίας της σταθερά συνεχιζόμενης αύξησης στην προσφορά, οι τιμές του αργού έπεσαν στις αρχές Ιουλίου στα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, κατά τη σύνταξη της νέας έκθεσης, το Brent βρισκόταν στα 59 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 53, 10 δολ. το βαρέλι.

 

Αναλυτικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη νέα του έκθεση προβλέπει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί στα 1,2εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2016, από 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα εφέτος, με την κατανάλωση να εμφανίζεται ισχυρή στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται να έφτασε στο υψηλότατο σημείο της το πρώτο τρίμηνο του 2015, αγγίζοντας τα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα συνεχίσει να εμφανίζει κάμψη καθ’ όλο το τρέχον έτος και κατά το επόμενο, καθώς σταδιακά θα επιβραδύνεται η κατανάλωση.

 

Αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι αυτή σημείωσε απότομη άνοδο κατά 550χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, λόγω αύξησης στην παραγωγή τόσο των χωρών του OPEC, όσο και χωρών που δε μετέχουν στο πετρελαϊκό «καρτέλ». Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έφτασε τα 96,6εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, αύξηση η οποία αποδίδεται κατά 60% στην παραγωγή αργού του OPEC και στα υγρά αποστάγματα ( NGL' s). Η παραγωγή εκτός OPEC αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2016, λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου και της περικοπής δαπανών.

 

Η παραγωγή αργού του OPEC, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΙΕΑ, αυξήθηκε κατά 340χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 31,7εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αποτελεί ρεκόρ τριετίας. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην παραγωγή του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η παραγωγή στις χώρες του OPEC ήταν αυξημένη κατά 1,5εκατ. βαρέλια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων για τις χώρες του OPEC για το 2016 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να φτάσει συνολικά τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

 

Επίπεδα-ρεκόρ σημείωσαν τον Μάιο και τα αποθέματα της βιομηχανίας στις χώρες του ΟΟΣΑ, φτάνοντας τα 2.876εκατ. βαρέλια, αυξημένα κατά 38,0 εκατ. βαρέλια. Η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά δείχνουν ότι η αυξητική τάση επιταχύνθηκε ραγδαία φτάνοντας, το δεύτερο τρίμηνο του 2015, το εκπληκτικό μέγεθος των 3,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

 

Τέλος, στην έκθεση του ΙΕΑ τονίζεται ότι τα μεγάλα περιθώρια διύλισης ευνόησαν την μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση στις διυλιστικές ροές στις χώρες του ΟΟΣΑ, γεγονός που ανεβάζει την εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 78.7εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,7εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε ετήσιο επίπεδο η αύξηση αποδίδεται στην διυλιστική παραγωγή εκτός ΟΟΣΑ. Η προσθήκη νέων διυλιστηρίων το 2015 και το 2015 αναμένεται να συμπιέσουν τα περιθώρια διύλισης, εκτιμά ο Οργανισμός.