Η Τουρκία του Ερντογάν βλέπει σαν κύριο εχθρό της την Συρία του Άσσαντ. Οι λόγοι είναι ότι μια νίκη της Τουρκίας επί της Συρίας ,εκτός από την δόξα με την οποία θα περιβληθεί ο όλο και περισσότερος σουλτανικός Ερντογάν, θα έχει τα δύο μεγάλα οφέλη για την Τουρκία. Θα οικειοποιηθούν μόνιμα όση ποσότητα επιθυμούν από τα ύδατα του Ευφράτη ποταμού που είναι πηγή ζωής για την περιοχή και θα καταστρέψουν το Κουρδικό Συριακό κράτος που τώρα γεννιέται και μεγαλώνει εν τη γενέσει του
Η Τουρκία του Ερντογάν βλέπει σαν κύριο εχθρό της την Συρία του Άσσαντ. Οι λόγοι είναι ότι μια νίκη της Τουρκίας επί της Συρίας ,εκτός από την δόξα με την οποία θα περιβληθεί ο όλο και περισσότερος σουλτανικός Ερντογάν, θα έχει τα δύο μεγάλα οφέλη για την Τουρκία. Θα οικειοποιηθούν μόνιμα όση ποσότητα επιθυμούν από τα ύδατα του Ευφράτη ποταμού που είναι πηγή ζωής για την περιοχή και θα καταστρέψουν το Κουρδικό Συριακό κράτος που τώρα γεννιέται και μεγαλώνει εν τη γενέσει του.

Το Συριακό Κουρδικό κράτος είναι το φυτώριο όπου γεννιέται και μεγαλώνει ο Κουρδικός αλυτρωτισμός σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα μέσα στην Τουρκία. Η πρόσφατη προέλαση των κουρδικών δυνάμεων από τα ιρακινά σύνορα έως το Κομπανί έχουν ήδη σχηματίσει τον μισό διάδρομο των Κούρδων προς την Μεσόγειο. Αν αυτό ολοκληρωθεί σε συνεργασία με άλλες Συριακές δυνάμεις και φυλές τότε ο δρόμος για τα κουρδικά πετρέλαια είναι ανοιχτός και δεν υπάρχει πλέον ανάγκη διέλευσης των αγωγών από τουρκικά εδάφη και δημιουργείται το μεγάλο Κουρδικό κράτος του οποίου το κύριο αλύτρωτο μέρος είναι στην Τουρκία.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Ερντογάν δήλωσε επισήμως ότι δεν θα ανεχθεί η Τουρκία την δημιουργία κράτους στα σύνορα της με την Συρία και θα κάνει ότι χρειάζεται για να το αποτρέψει ανεξαρτήτως κόστους.

Μετά την δήλωση αυτή, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι 18,000 Τούρκοι στρατιώτες ήσαν έτοιμοι να εισέλθουν στην Συρία σε μία περιοχή βάθους 30 χλμ. και πλάτους 100 χλμ. δυτικά του Κομπανί και έως μία περιοχή που ελέγχεται από φιλοδυτικές επαναστατικές δυνάμεις και την πόλη Μαρέα 25 χλμ. βορείως του Χαλεπιίου την οποία προτίθενται να οχυρώσουν.

Δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες σειράς αρμάτων παρατεταμένων στην συριακή μεθόριο.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ ,μετά τον Αμερικανικό καί εύκολα στρατιωτικά μπορεί να κάνει αυτή την εισβολή που καθαρά σκοπό έχει να σταματήσει την κουρδική προέλαση μέχρι την θάλασσα.

Εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες. Η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιτίθεται στην εισβολή την οποία θεωρεί ως τυχοδιωκτισμό και καλεί τον Ερντογάν να αναλογισθεί τις διεθνείς συνέπειες της πράξης αυτής.

Η αντίθεση είναι ουσιώδης. Οι Κούρδοι της Συρίας έφτασαν μέχρι το Κομπανί υποστηριζόμενοι από την Αμερικανική Αεροπορία τις βόμβες της οποίας καθοδηγούσαν οι ίδιοι.

Οι Κούρδοι είναι το πλέον φιλοαμερικανικό στοιχείο στην περιοχή, οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν τις περισσότερες Συριακές πετρελαιοπηγές και αν αυτοί προελάσουν τα 100 χλμ μέχρι την πόλη Μαρέα, μετά η περιοχή μέχρι την θάλασσα ελέγχεται ή είναι δυνατόν να ελεγχθεί από φιλοδυτικές δυνάμεις και ο συριακός αγωγός είναι εφικτός από το Ιρακινό Κουρδιστάν μέχρι την Μεσόγειο.

Οι τουρκικές και αμερικανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας βρίσκονται σε προστριβή για τό θέμα αυτό. Ο Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ δήλωσε στο Κογκρέσο την αντίθεση των ΗΠΑ σε μια τέτοια επιχείρηση. Ακόμη και ο φίλος του Ερντογάν Κούρδος ηγέτης Μπαρζανί αντιτίθεται στα τουρκικά σχέδια.

Οι Τούρκοι δικαίως φοβούνται στροφή των Αμερικανών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και παράδοση των εδαφών που κατέχει αυτό στους Σύρους Κούρδους μετά το οποίο η ανακήρυξη ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους είναι βεβαία.

Η Συρία έστω και χωρίς τα κουρδικά εδάφη μπορεί εύκολα να γίνει φιλική με το Ισραήλ και υπό προϋποθέσεις φιλοδυτική. Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από τις επιθυμίες του Ερντογάν.  

www. kassandros. gr