Οι ισχυρισμοί ότι το σχέδιο του Nord Stream 2 δεν είναι απαραίτητο και ότι πλήττει την Ουκρανία είναι υπερβολικοί, εκτιμά ο πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής του αμερικανικού ενεργειακού think tank Enalytica, Νίκος Τσάφος

Οι ισχυρισμοί ότι το σχέδιο του Nord Stream 2 δεν είναι απαραίτητο και ότι πλήττει την Ουκρανία είναι υπερβολικοί, εκτιμά ο πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής του αμερικανικού ενεργειακού think tank Enalytica, Νίκος Τσάφος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται ένα νέο αγωγό του Nord Stream και ότι αυτό το σχέδιο θα είναι αρνητικό για την Ουκρανία.

Σε ανάλυσή του, ο κ. Τσάφος σημειώνει ότι αν και το σχέδιο του South Stream εμφανίζεται να είναι νεκρό, αυτό δεν ισχύει, καθώς ουσιαστικά έχει γίνει "επαναχάραξη" μέσω του προτεινόμενου αγωγού Turkish Stream, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε αμέσως ενδιαφέρον για να συμμετάσχει.

Οι δύο πρώτοι αγωγοί του Nord Stream είναι σε λειτουργία από το 2011 και το 2012. Η ετήσια μεταφορική ικανότητα ανέρχεται σε 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο αγωγός έχει μήκος 1.224 χιλιόμετρα, ξεκινά από τη ρωσική πόλη Vyborg, περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και καταλήγει στη γερμανική πόλη Greifswald.

Το σχέδιο του Nord Stream-2 ανακοινώθηκε στις 18 Ιουνίου, όταν οι Gazprom, E.ON, Shell και OMV υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την υλοποίησή του, που προβλέπει την κατασκευή δύο ακόμα αγωγών. 

«Ο Nord Stream μείωσε την ποσότητα του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, αλλά αύξησε την προμήθεια στη Γερμανία και η υπερβάλλουσα ποσότητα βρήκε το δρόμο της στην Ουκρανία μέσω της Δύσης», σημείωσε ο κ. Τσάφος.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου και πέρυσι εισήγαγε συνολική ποσότητα 40,3 δισ. κυβικών μέτρων.