Η ιρανική παραγωγή αργού πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθεί το 2016, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να πλησιάζει ξανά τα παλαιότερα επίπεδα, πριν την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, εκτιμά ο οίκος Fitch

Η ιρανική παραγωγή αργού πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθεί το 2016, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να πλησιάζει ξανά τα παλαιότερα επίπεδα, πριν την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, εκτιμά ο οίκος Fitch.

Η συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που ανακοινώθηκε την Τρίτη, επιτρέπει στην Τεχεράνη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου. Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο ανέρχονται σε 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, περίπου, έναντι 2,5 εκατ. πριν από το 2012.

Όταν η συμφωνία εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να αρθούν οι σχετικές κυρώσεις. Θα πρέπει να γίνει μια σταδιακή αποκατάσταση, η οποία θα αρχίσει όταν το Ιράν τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του πυρήνα από τον αντιδραστήρα στο Αράκ, την αποσυναρμολόγηση συσκευών φυγοκέντρισης και την απομάκρυνση του εμπλουτισμένου ουρανίου από την πλειονότητα των αποθεμάτων του Ιράν.

Το Ιράν θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή. Αν αρθούν οι κυρώσεις, θα μπορέσει να αυξηθεί η παραγωγή χωρίς κάποια σημαντική επένδυση. Σύμφωνα με τη Fitch,υπολογίζεται ότι θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής το 2016 αλλά αυτή θα είναι μικρότερη από το 50% των 1,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα που είχε χαθεί.

Για να καλυφθεί το υπόλοιπο της παραγωγής θα πρέπει να συναφθούν διεθνείς συνεργασίες με εταιρείες πετρελαίων. Για να κλείσουν αυτές οι συμφωνίες θα χρειαστούν μήνες, καθώς θα χρειαστούν ελιγμοί από τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις ώστε να πετύχουν τους καλύτερους όρους. Εκτιμάται ότι και για την εφαρμογή τους, συχνά, χρειάζονται αρκετά χρόνια.

Η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι κυρώσεις εάν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στις εταιρείες και αποτρέπει τις μεγάλες επενδύσεις ανεξάρτητα από τα οφέλη.

Η αύξηση της παραγωγής το 2016 θα καθυστερήσει την ανάκαμψη των τιμών, αλλά προβλέπεται αύξηση το επόμενο έτος καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση. Ωστόσο οι οικονομολόγοι της Fitch πιστεύουν ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για τις τιμές να καλύψουν το κόστος περιθωρίου των 80 δολαρίων ανά βαρέλι. 

Τα αποθεματικά 40 εκατ. βαρελιών που διαθέτει το Ιράν θα προωθηθούν στην αγορά σταδιακά, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία τους και η χώρα να αντλήσει μεγαλύτερα έσοδα.