Eurelectric: Χωρίς Συγκεκριμένες Ιδέες για την Απελευθέρωση της Λιανικής Αγοράς Ενέργειας οι Ανακοινώσεις της Κομισιόν

Eurelectric: Χωρίς Συγκεκριμένες Ιδέες για την Απελευθέρωση της Λιανικής Αγοράς Ενέργειας οι Ανακοινώσεις της Κομισιόν
energia.gr
Πεμ, 16 Ιουλίου 2015 - 17:26
Χαιρετίζει η Eurelectric τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για την λιανική αγορά ηλεκτρισμού, τον επανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας και την αυτοπαραγωγή. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ιδέες για την απελευθέρωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική από τη διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση με άσχετους φόρους, αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ως τώρα παρανοήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό της αγοράς

Χαιρετίζει η Eurelectric τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για την λιανική αγορά ηλεκτρισμού, τον επανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας και την αυτοπαραγωγή. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ιδέες για την απελευθέρωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική από τη διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση με άσχετους φόρους, αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ως τώρα παρανοήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό της αγοράς.

Η ένωση των βιομηχανιών ηλεκτρισμού της ΕΕ τονίζει ότι είναι θετική η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει το διάλογο για τη διασυνοριακή συμμετοχή στους μηχανισμούς αποζημίωσης ισχύος (αντίστοιχα με τα ελληνικά ΑΔΙ), ωστόσο θεωρεί ότι λανθασμένα στην ανακοίνωση της Κομισιόν υιοθετείται αρνητική προσέγγιση στο θεμελιώδες ερώτημα αν οι μηχανισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι ή όχι για τη λειτουργία του συστήματος. «Όπου εφαρμόζονται, οι μηχανισμοί αποζημίωσης ισχύος μπορούν- και πρέπει - να είναι καλά σχεδιασμένα μέσα που να βασίζονται στην αγορά για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εφοδιασμού, σε στενή συνεργασία με την ενέργεια, την ευελιξία και τις αγορές CO2» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric Hans ten Berge.

Πάντως, υποστηρίζει πλήρως την έκκληση που απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ για επιτάχυνση της εφαρμογής της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας και για εξάλειψη των ρυθμισμένων τιμών για τους τελικούς καταναλωτές.

Επίσης, η Eurelectric θεωρεί ότι η Επιτροπή δεν παίρνει θέση απέναντι στο θέμα της υπερβολικής ρύθμισης στις λιανικές αγορές ενέργειας, η οποία συχνά αποτρέπει τις εταιρείες από το να προσφέρουν καλύτερες συμφωνίες παροχής ενέργειας στους πελάτες τους. Πάντως, αξιολογεί θετικά τη διατύπωση συστάσεων εκ μέρους της Κομισιόν για την αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Γενικότερα, καταλήγει η ανακοίνωση, η Eurelectric επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί πιο ολοκληρωμένα σχετικά με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομά