Από την ίδρυσή του το ελληνικό κράτος και η κοινωνία η οποία συγκροτήθηκε γύρω του είχαν προσοδοθηρικό χαρακτήρα. Η σημαντική για την ευρωπαϊκή νεωτερική ταυτότητα ελληνική θεματική, καθώς και η γεωστρατηγική θέση του ελλαδικού εδάφους, εξασφάλισαν στην ελλαδική ελίτ πόρους έξωθεν, μέρος των οποίων διένειμε στον πληθυσμό, με αντάλλαγμα την υπακοή. Ο προσοδοθηρικός και πελατειακός χαρακτήρας της ελλαδικής πραγματικότητας εξηγεί και τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα της

Από την ίδρυσή του το ελληνικό κράτος και η κοινωνία η οποία συγκροτήθηκε γύρω του είχαν προσοδοθηρικό χαρακτήρα . Η σημαντική για την ευρωπαϊκή νεωτερική ταυτότητα ελληνική θεματική , καθώς και η γεωστρατηγική θέση του ελλαδικού εδάφους , εξασφάλισαν στην ελλαδική ελίτ πόρους έξωθεν , μέρος των οποίων διένειμε στον πληθυσμό , με αντάλλαγμα την υπακοή . Ο προσοδοθηρικός και πελατειακός χαρακτήρας της ελλαδικής πραγματικότητας εξηγεί και τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα της .

Η αναπηροποιητική εξάρτηση από την έξωθεν γενναιοδωρία εμφανίζει διακυμάνσεις . Κατά τον Μεσοπόλεμο και κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες έγιναν σοβαρές προσπάθειες για οικονομική ανεξαρτησία . Από την ενσωμάτωσή μας , όμως , στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι το 1981, η εγγενής ασθένεια του ελλαδισμού επιδεινώνεται συστηματικά . Ο συνδυασμός της αμέριστης οικονομικής υποστήριξης και της ευκολίας δανεισμού στην ευρωζώνη με τις πελατειακές πρακτικές του πολιτικού συστήματος μετέτρεψαν σε τέσσερεις δεκαετίες την Ελλάδα στον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης .

Με ελάχιστες εξαιρέσεις , οι Υπουργοί Οικονομικών και οι σύμβουλοί τους συγκάλυπταν εντέχνως τον αύξοντα παρασιτικό και αντιπαραγωγικό χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας . Η ψευδαίσθηση ευημερίας και επιτυχίας ανέστειλε όλα τα ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας η οποία βυθίστηκε στην υπεροψία , στην αυταρέσκεια και στον συντηρητισμό .

Το νέο πλαίσιο μετασχημάτισε το πολιτικό τοπίο . Τα δύο κόμματα εξουσίας συνέκλιναν ως προς τις πρακτικές τους . Η Αριστερά , αντί να ασκεί κριτική στον αντιεργασιακό χαρακτήρα της οικονομίας , υπερθεμάτισε για «τα κεκτημένα» . Η σύνθεση του πολιτικού προσωπικού επηρεάστηκε , επίσης , από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα . Όσοι πολιτικοί επεσήμαιναν επερχομένους κινδύνους αντιμετωπίστηκαν από τους πολίτες , στην καλύτερη περίπτωση ως δυσάρεστοι κινδυνολόγοι , στην χειρότερη ως όργανα σκοτεινών συμφερόντων . Εξοβελίστηκαν διά της λαϊκής ψήφου , ενώ η ανοχή της Ευρώπης επιβεβαίωσε τα κυρίαρχα λαϊκιστικά στοιχεία . Η σημερινή πολιτική στελέχωση είναι συνέπεια της ανασύνθεσης την οποία προκάλεσε το ναρκωτικό του εύκολου ευρωπαϊκού χρήματος .

Ολόκληρο αυτό το σύστημα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα όταν έφτασε η κρίση . Χωρίς το καύσιμο της προσόδου , το όχημα του πελατειακού κράτους σταμάτησε απότομα . Το πολιτικό σύστημα , ταυτοχρόνως δημιουργός και αντανάκλαση της προσοδοθηρικής λογικής , απεδείχθη ανίκανο να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα . Δεν μπορούσε , βέβαια , να εξυγιάνει την κατάσταση , όπως ζητούσαν οι δανειστές , καθώς τα περισσότερα στελέχη δεν διέθεταν άλλη ικανότητα και νομιμοποίηση , πέραν της συναλλαγής με τους εκλογείς και την διαπλοκή . Ο λαός , ναρκωμένος και εθισμένος στην προσοδοθηρία , απαιτούσε από την πολιτική ηγεσία να εξασφαλίζει την περιπόθητη πρόσοδο . Η αποτυχία να πεισθεί η Τρόϊκα για νέες άνευ όρων παροχές οδήγησε στην διαδοχική κατάρρευση των δύο κομμάτων εξουσίας .

Η επικράτηση της Αριστεράς οφείλεται στην υπόσχεση να ανανεώσει την προσοδοθηρία . Το 2015, οι εκλογείς τής ανέθεσαν με την ψήφο τους να επιτύχει όσα εξασφάλιζαν τα πρώην κόμματα εξουσίας πριν από την κρίση . Αντί για δύναμη ρήξης με το φαύλο παρελθόν , η κυρίαρχη Αριστερά λειτούργησε στις συλλογικές αναπαραστάσεις ως το τελευταίο προπύργιό του - το οποίο κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα . Το κυβερνών κόμμα ακολουθεί την μοίρα των προηγηθέντων . Η αποτυχία του Πρωθυπουργού να επιβάλει τους όρους του έθεσε τέλος στην πορεία η οποία εγκαινιάστηκε το 1981.

Προϋπόθεση για την πολιτική ανανέωση , για την προσαρμογή της πολιτικής στις νέες πραγματικότητες , αποδεικνύεται και πάλι η πλήρης κατάρρευση του παλαιού status quo. Στην ελληνική πολιτική tabula rasa θα οικοδομηθεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα . Η «δημιουργική καταστροφή» θα συνοδευτεί από απώλειες , κοινωνικές και , ενδεχομένως , εθνικές . Αυτό είναι πάντοτε το τίμημα του συντηρητισμού : η άρνηση της σταδιακής αλλαγής καθιστά αναπόφευκτη την βίαιη ρήξη .

Σε μια τέτοια πορεία ελλοχεύει ένας διπλός κίνδυνος : η αναρχία και ο αυταρχισμός . Ευτυχώς η Ελλάδα διαθέτει φύλακες αγγέλους εξ Εσπερίας , οι οποίοι δεν ανέχονται να μετατραπεί η χώρα μας σε «μαύρη οπή» των Βαλκανίων . Πρόκειται για μιαν άλλη μορφή προσόδου .

Οι λαοί στις κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν , από την μια ημέρα στην άλλη , σε ριζικά διαφορετικές συνθήκες . Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα συγκρίνουν , ίσως , την εμπειρία της μετακομμουνιστικής μετάβασης με όσα θα εκτυλιχθούν στην Ελλάδα .

* Ο κ. Γ. Σ. Πρεβελάκης είναι Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")