ΕΛΠΕ στο Reuters: Η Αύξηση των Ιρανικών Εξαγωγών Πετρελαίου Θα Οδηγήσει σε Πτώση των Τιμών

ΕΛΠΕ στο Reuters: Η Αύξηση των Ιρανικών Εξαγωγών Πετρελαίου Θα Οδηγήσει σε Πτώση των Τιμών
energia.gr
Παρ, 17 Ιουλίου 2015 - 17:39
Η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων «θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών και θα προσφέρει στα διυλιστήρια περισσότερες δυνατότητες», όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ

Η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων «θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών και θα προσφέρει στα διυλιστήρια περισσότερες δυνατότητες», όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, το ιρανικό αργό αποτελούσε το 25% περίπου της κατανάλωσης αργού των ΕΛΠΕ, πριν το 2012, όταν επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως πολλά άλλα διυλιστήρια στις χώρες της Μεσογείου, η εταιρεία είναι έτοιμη (και τεχνικά) για το ιρανικό αργό.

«Το Ιράν είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος [...] Ανυπομονούμε να επιστρέψει το Ιράν στην αγορά» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αγορές πριν την επίσημη άρση των κυρώσεων.

«Ο όγκος του αργού πετρελαίου που θα επανακυκλοφορήσει στην αγορά της Μεσογείου θα αποκλιμακώσει τις τιμές και θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στα διυλιστήρια της περιοχής», προσέθεσε.

Αν και δεν είναι σαφές ακόμα το χρονοδιάγραμμα της άρσης των κυρώσεων, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να αυξήσουν ξανά το μερίδιο άνω του 40% που κατείχε η χώρα στο παρελθόν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου έως και 60% μέσα σε ένα έτος.