Η Μείωση του Κόστους Αποθήκευσης στο Επίκεντρο των Συστάσεων του ΟΟΣΑ για την Αγορά Πετρελαιοειδών

Η Μείωση του Κόστους Αποθήκευσης στο Επίκεντρο των Συστάσεων του ΟΟΣΑ για την Αγορά Πετρελαιοειδών
energia.gr
Δευ, 20 Ιουλίου 2015 - 09:28
Έξι αλλαγές στη νομοθεσία για τα πετρελαιοειδή προϊόντα, με στόχο τη μείωση του κόστους αποθήκευσης και την άρση των εμποδίων στις εισαγωγές, προτείνονται στις συστάσεις της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ

Έξι αλλαγές στη νομοθεσία για τα πετρελαιοειδή προϊόντα, με στόχο τη μείωση του κόστους αποθήκευσης και την άρση των εμποδίων στις εισαγωγές, προτείνονται στις συστάσεις της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Οι βασικές συστάσεις του ΟΟΣΑ είναι οι εξής:

* Η επανεξέταση της ελάχιστης διάρκειας (ένα έτος) στην περίπτωση ανάθεσης σε τρίτους της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας.

* Η κατάργηση διαφορετικών καθεστώτων για τις αποθήκες που βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους και γι' αυτές που βρίσκονται εκτός της χώρας. 

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι αποθήκες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας πρέπει να έχουν υποχρεωτικά σύνδεση με λιμάνια και οδικούς άξονες, ενώ για τις εντός Ελλάδας προβλέπονται και άλλες εναλλακτικές επιλογές (η διασύνδεση με αγωγούς ή με σιδηροδρομικό δίκτυο).

Σημειώνεται ότι για τη ρύθμιση του κλάδου υφίστανται σήμερα περί τις 150 νομοθετικές διατάξεις, ενώ αρκετές τροποποιήσεις έχουν γίνει στο Νόμο 3054/2002. 

Ζητούμενο, τέλος, είναι η έναρξη λειτουργίας του Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων Καυσίμων, προκειμένου να μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές.