Η ΕΕ μπορεί να αλλάξει την ενεργειακή της σχέση με τη Ρωσία, όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες, όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΕΕ μπορεί να αλλάξει την ενεργειακή της σχέση με τη Ρωσία, όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες, όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, το Συμβούλιο των υπουργών παρατηρεί ότι «όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ΕΕ θα προχωρήσει όπως πρέπει στην αναθεώρηση της ενεργειακής σχέσης με τη Ρωσία, με βάση ίσους όρους σε ότι αφορά την ανοικτή αγορά, τον δίκαιο ανταγωνισμό, την περιβαλλοντική προστασία, την ασφάλεια και το αμοιβαίο συμφέρον».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής και τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να ανοίγουν ευκαιρίες συνεργασίας με ολοένα και πιο σημαντικές παραγωγικές και μετακομιστικές χώρες, ιδίως στην περιοχή μας, εξ ου και η ανάγκη για εξασφάλιση μέσω των τριμερών διαπραγματεύσεων, των μακροπρόθεσμων ενεργειακών προμηθειών και της μεταφοράς μέσω Ουκρανίας. Παράλληλα, υπό το φως των νέων σχεδίων στις υποδομές και για περαιτέρω ενδυνάμωση της Ενεργειακής Κοινότητας, προωθείται η ενεργειακή αποδοτικότητα στα μέλη της, με εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς, καθώς και με άλλους μεγάλους παίκτες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία».

Τέλος, τονίζεται ότι «θα πρέπει να δοθεί διπλωματική προσοχή στο Νότιο Διάδρομο, στο Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία. Επίσης, στο στρατηγικό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, στην ευρωμεσογειακή συνεργασία, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και στις νέες πηγές ενέργειας στην Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία, όπως είναι το LNG».