Lukoil: Η Κομισιόν Δεν Έχει Ακόμη Απαντήσει στο Αίτημά μας για την Υπόθεση του Διυλιστηρίου στη Ρουμανία

Lukoil: Η Κομισιόν Δεν Έχει Ακόμη Απαντήσει στο Αίτημά μας για την Υπόθεση του Διυλιστηρίου στη Ρουμανία
energia.gr
Τρι, 21 Ιουλίου 2015 - 10:10
Η ρωσική πετρελαϊκή Lukoil δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την Κομισιόν σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία που κατέσχεσαν οι ρουμανικές εισαγγελικές αρχές. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, Vagit Alekperov, αν και εξέφρασε την ελπίδα του ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί

Η ρωσική πετρελαϊκή Lukoil δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την Κομισιόν σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία που κατέσχεσαν οι ρουμανικές εισαγγελικές αρχές. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, Vagit Alekperov, αν και εξέφρασε την ελπίδα του ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Lukoil είχε πρόσφατα καλέσει την Κομισιόν να παρέμβει ώστε να υπάρξει διαφανής διερεύνηση των κατηγοριών περί φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» που είχαν απαγγείλει εις βάρος της οι δικαστικές αρχές της Ρουμανίας στις αρχές Ιουλίου σχετικά με τη λειτουργία διυλιστηρίου που διατηρεί στη βαλκανική χώρα η ρωσική εταιρεία μέσω της θυγατρικής της, Petrotel- Lukoil. Βάσει των κατηγοριών, έχει προκληθεί ζημία στο ρουμανικό Δημόσιο ύψους 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, διερευνώνται οι δραστηριότητες πέντε υπαλλήλων της Petrotel- Lukoil, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και δύο Ρώσοι υπήκοοι.

Από την πλευρά της, η Lukoil αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες εις βάρος της Petrotel- Lukoil και των υπαλλήλων της, ενώ, σε σχετική της έκθεση, τονίζει ότι το διυλιστήριο αποτελεί, από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1998, συνεπή φορολογικώς οντότητα προς τον κρατικό προϋπολογισμό, μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στη χώρα, καθώς και προμηθευτή ποιοτικών προϊόντων προς τους Ρουμάνους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ως άνω έκθεση, η Petrotel- Lukoil απασχολεί περί τους 1000 εργαζομένους στην περιοχή, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια έχει επενδύσει περί τα 540 εκατ. δολ. για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου.