Η Κομισιόν επέβαλε στη Γαλλία την ανάκτηση 1,37 δις ευρώ που είχε δώσει ως κρατική βοήθεια στην Electricite de France SA, καθώς απεφάνθη ότι η γαλλική επιχείρηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είχε επωφεληθεί από παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις

Η Κομισιόν επέβαλε στη Γαλλία την ανάκτηση 1,37 δις ευρώ που είχε δώσει ως κρατική βοήθεια στην Electricite de France SA, καθώς απεφάνθη ότι η γαλλική επιχείρηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είχε επωφεληθεί από παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η απόφαση, που έρχεται μετά την ακύρωση παρόμοιας απόφασης το 2003 από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, έρχεται εν τω μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών να καταστείλουν τα κρούσματα φοροδιαφυγής από μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη σχετική σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γαλλία παρέλειψε να εισπράξει τον εταιρικό φόρο από την EDF το 1997, όταν η επιχείρηση είχε επαναταξινομήσει ορισμένες λογιστικές προβλέψεις ως κεφάλαιο. Με την φοροαπαλλαγή το γαλλικό Δημόσιο παρέσχε στην EDF «ένα αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους παρόχους στην αγορά και έτσι στρέβλωσε τον ανταγωνισμό», αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η στρέβλωση, η EDF πρέπει να επιστρέψει τώρα αυτή την ενίσχυση», προσθέτει η Κομισιόν.