Η γερμανική Voith Hydro έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην κατασκευή υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε ποταμούς του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG)

Η γερμανική Voith Hydro έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην κατασκευή υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε ποταμούς του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας, Elektroprivreda Crne Gore ( EPCG).

Ας σημειωθεί ότι σήμερα το Μαυροβούνιο αξιοποιεί μόλις το 17% του συνολικού υδροηλεκτρικού του δυναμικού. Αν οι συνθήκες για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στους ποταμούς Moraca, Komarnica, Lim, Cehotina και Tara, η Voith Hydro πιθανόν να συμμετάσχει στα εν λόγω πρότζεκτ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της EPCG, η οποία παραθέτει σχετικές δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή πωλήσεων της γερμανικής εταιρείας, Predrag Krunic.

Η Voith Hydro έχει ως τώρα εκτελέσει διάφορα σημαντικά έργα που σχετίζονται με τους δύο μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Μαυροβουνίου, της Perucica και της Piva και στα σχέδιά της είναι να συνεχίσει να έχει παρουσία στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, τονίζει ο Krunic.

«Η Voith Hydro έχει, μέσω της θυγατρικής της Koessler – εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού για μικρά υδροηλεκτρικά μέχρι 30 MW – συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή τριών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στα βόρεια του Μαυροβουνίου και ως το τέλος του χρόνου θα έχει προμηθεύσει εξοπλισμό για άλλους τρεις», σύμφωνα με τον Krunic.

H EPCG λειτουργεί σήμερα σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 867 MW, περιλαμβανομένων 657 MW από υδροηλεκτρικά και 210 MW από θερμοηλεκτρικά. Η συνολική της ηλεκτροπαραγωγή το 2014 ανήλθε σε 3.036 GWh.