Ιράν: Σε 5-10 Χρόνια οι Εξαγωγές LNG Προς την Ευρώπη - Στα Τέλη Οκτωβρίου Πιθανή Άρση των Κυρώσεων

Ιράν: Σε 5-10 Χρόνια οι Εξαγωγές LNG Προς την Ευρώπη - Στα Τέλη Οκτωβρίου Πιθανή Άρση των Κυρώσεων
energia.gr
Πεμ, 23 Ιουλίου 2015 - 15:00
Σε πέντε με δέκα χρόνια πιθανόν να αρχίσει η αποστολή LNG από το Ιράν στην Ευρώπη, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Amir Hossein Zamaninia, σήμερα Πέμπτη. Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η άρση των κυρώσεων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του θα εφαρμοστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου

Σε πέντε με δέκα χρόνια πιθανόν να αρχίσει η αποστολή LNG από το Ιράν στην Ευρώπη, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Amir Hossein Zamaninia, σήμερα Πέμπτη. Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η άρση των κυρώσεων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του θα εφαρμοστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, τον Ιρανό Υπουργό, η επιλογή του LNG είναι προτιμότερη για τη χώρα του από ό, τι η κατασκευή αγωγού για την αποστολή ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Zamaninia επισήμανε, εξάλλου, ότι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ ό, τι στην Νοτιοανατολική Ασία και, συνεπώς, δεν έχει νόημα η παροχή ιρανικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών.

Η Ευρώπη ίσως αποτελέσει μεσοπρόθεσμα αγορά για το αέριο του Ιράν, δήλωσε ο Zamaninia στο πλαίσιο της συμμετοχής σε συνέδριο για τις επενδύσεις και το εμπόριο ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ιρανό ανώτατο αξιωματούχο, η ΕΕ ανέκαθεν κατανάλωνε πετρέλαιο με προέλευση από τη χώρα του, ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αγορά και για το ιρανικό φυσικό αέριο. Ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν τόνισε, εξάλλου, ότι το φυσικό αέριο θα είναι για το ορατό μέλλον η προτιμότερη πηγή ενέργειας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι Ιράν και ΕΕ θα μπορούσαν να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες σχέσεις στο πεδίο της πολιτικής, της οικονομίας, καθώς και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο Zamaninia ανέφερε ότι η χώρα του πιθανόν να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στα 1,1 bcm ημερησίως ως το 2017. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το Ιράν παράγει περί τα 700 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα. Επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα του θα μπορέσει να διατηρήσει ψηλά το επίπεδο της παραγωγής φυσικού αερίου.

Τέλος, ο Zamaninia δήλωσε ότι το Ιράν αναμένει από τον OPEC να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοστώσεων παραγωγής πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προγραμματίζει, μετά την άρση των κυρώσεων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, να αυξήσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όσον αφορά την εφαρμογή της άρσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν εκτιμά ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.