Καθώς οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν να επιβραδύνουν πριν από την διεθνή σύνοδο για το κλίμα (COP 21), τα μικρά νησιωτικά κράτη πιέζουν για μια πιο φιλόδοξη κλιματική συμφωνία

Καθώς οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν να επιβραδύνουν πριν από την διεθνή σύνοδο για το κλίμα (COP 21), τα μικρά νησιωτικά κράτη πιέζουν για μια πιο φιλόδοξη κλιματική συμφωνία.

Η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ είναι το πρώτο από τα μικρά νησιωτικά κράτη που καταθέτει τους στόχους του για τη μείωση του CO2 ενόψει της Κλιματικής Διάσκεψης του Παρισιού (COP 21), το Δεκέμβριο.

Με το σχέδιό της για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 32% μέχρι το 2025, 45% έως το 2030, και να θέσει ως στόχο για μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050, το μικρό νησιωτικό κράτος ελπίζει να ενθαρρύνει τους μεγαλύτερους ρυπαντές να στοχεύσουν σε φιλόδοξους στόχους.

Σε αντίθεση με πολλούς ρυπαντές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, το σχέδιο των Νήσων Μάρσαλ «είναι σύμφωνο με τις συστάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPPC) για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε + 1,5 ° C.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε ότι οι σημερινές εθνικές συνεισφορές στην COP 21 καλύπτουν μόνο περίπου το ένα τρίτο της προσπάθειας που απαιτείται για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από + 2 ° C.

Ο Laurent Fabius, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη δημοσίευση της εθνικής συνεισφοράς των Νήσων Μάρσαλ για την COP 21, η πρώτη που έρχεται από ένα μικρό αναπτυσσόμενο νησιωτικό κράτος που επηρεάζεται έντονα από την αλλαγή του κλίματος».

«Αυτό θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Fabius. Η προθεσμία του Οκτωβρίου για την υποβολή αιτήσεων πλησιάζει, αλλά μέχρι στιγμής μόνο περίπου 50 από τις 195 χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έχουν δημοσιεύσει τα εθνικά τους σχέδια.

Αμελητέα επίπτωση

Το σχέδιο των Νήσων Μάρσαλ υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι κάτω από 53.000, είναι «αμελητέες σε παγκόσμιο πλαίσιο». Η χώρα παράγει λιγότερο από το 0,00001% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ το άλλο άκρο της κλίμακας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα μαζί παράγουν το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

«Λόγω του χαμηλού κατά κεφαλήν ΑΕΠ (περίπου $ 3.600), της εξαιρετικά ευάλωτης θέσης και εξάρτησης από την εξωτερική υποστήριξη, οι προτεινόμενοι στόχοι της Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ «είναι φιλόδοξοι σε σχέση με εκείνες που προτείνονται από άλλες χώρες», τονίζει το εθνικό σχέδιο της χώρας.

Αν και τα μικρά νησιωτικά κράτη δεν διαθέτουν επιρροή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είναι τα πρώτα που πλήττονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις άλλες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Βρισκόμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή

Η 21η Συνδιάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015 έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα όλων των μαχών» για όσους επιθυμούν μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία που θα περιορίζει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα περιορίζει την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε ανεκτά επίπεδα για τη διαβίωσή μας, σχολίασε στην EurActiv.gr ο Σταύρος Μαυρογένης, Δρ Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Στην πρωτοπορία της προσπάθειας βρίσκονται τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη τα οποία αν και συμμετέχουν ελάχιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου υφίστανται όλες τις αρνητικές συνέπειες».

Εκτίμησε μάλιστα ότι ήδη βρισκόμαστε στο «σημείο χωρίς επιστροφή» και μια ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Ζητούμενο στη νέα εποχή της διεθνούς κλιματικής πολιτικής είναι η ενίσχυση του πυλώνα της προσαρμογής με αύξηση της χρηματοδότησης και μεταφορά τεχνολογίας από τις ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες για να προετοιμαστούν κατάλληλα και να περιορίσουν της απώλειες και ζημίες από την κλιματική αλλαγή», κατέληξε.

EurActiv Ελλάδας/Γαλλίας