Η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμένουζκα Πέτκοβα και ο Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Βαζίλ Χουντάκ επιβεβαίωσαν την πολιτική στήριξη των χωρών τους προς το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Eastring, ενώ συζήτησαν και τα επόμενα βήματα για την υλοποίησή του

Η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμένουζκα Πέτκοβα και ο Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Βαζίλ Χουντάκ επιβεβαίωσαν την πολιτική στήριξη των χωρών τους προς το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Eastring, ενώ συζήτησαν και τα επόμενα βήματα για την υλοποίησή του.

Ειδικότερα, στη συνάντηση των δύο Υπουργών προχθές, Τετάρτη, η Βουλγάρα Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας της δίνει προτεραιότητα στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και την επίτευξη διαφοροποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού Υπουργείου Ενέργειας, η κ. Πέτκοβα ότι απόδειξη της σημασίας του Eastring είναι η συμπερίληψή του στο αναπτυξιακό σχέδιο του ENTSO- G, του δικτύου των λειτουργών των συστημάτων μεταφοράς των κρατών-μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας επισήμανε ότι, πέραν της διαφοροποίησης, το πρότζεκτ του Eastring προσφέρει στη Βουλγαρία και την ευκαιρία να αποκομίσει κέρδη από τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου.

Ο Eastring σχεδιάζεται να διέλθει από την επικράτεια της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Θα αποτελεί αγωγό αντίστροφης ροής που θα συνδέει την Ουκρανία με την Τουρκία, και ο οποίος μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ε.Ε. κατά τα επόμενα χρόνια. Το πρότζεκτ προβλέπει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των αγωγών φυσικού αερίου από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με περαιτέρω σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας-Τουρκίας.

Οι κκ. Πέτκοβα και Χουντάκ συμφώνησαν, εξάλλου, ότι είναι απαραίτητη η σύσταση μιας ομάδας εργασίας για την διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν την υλοποίηση του πρότζεκτ. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, τον Σεπτέμβριο.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Eastring πρόκειται να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης με το οποίο θα διακηρύσσουν την υποστήριξή τους προς το έργο σε πολιτικό επίπεδο.