Σε συνολική αξιολόγηση της ενεργειακής πολιτικής της Ισπανίας προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ΙΕΑ, σε πρόσφατη έκθεσή του. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσης, ο ΙΕΑ θεωρεί ότι η χώρα έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια την ενεργειακή της ασφάλεια και έφερε σταθερότητα στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου

Σε συνολική αξιολόγηση της ενεργειακής πολιτικής της Ισπανίας προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ΙΕΑ, σε πρόσφατη έκθεσή του. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσης, ο ΙΕΑ θεωρεί ότι η χώρα έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια την ενεργειακή της ασφάλεια και έφερε σταθερότητα στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Πάντως, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα και η αποσύνδεση των εκπομπών ρύπων από την οικονομική ανάπτυξη, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η παραδοσιακή εξάρτηση της Ισπανίας από τις ενεργειακές εισαγωγές έχει πλέον περιοριστεί αισθητά, εν μέρει λόγω της ανόδου των ΑΠΕ. Ο ΙΕΑ τονίζει ότι η χώρα διαθέτει αποθέματα πετρελαίου υψηλότερα από ότι απαιτείται και ικανότητα εισαγωγής LNG αρκετά υψηλή, γεγονός που της προσδίδει ενεργειακή ασφάλεια και πολλαπλές επιλογές. Επίσης, διαθέτει ποικιλόμορφη και αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, νέα ώθηση πρόκειται να δοθεί στο εξής μέσω των ενεργειακών διασυνδέσεων με τη Γαλλία, καθώς η πρώτη από αυτές ξεκίνησε τον φετινό Φεβρουάριο και αναμένεται να δώσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της ιβηρικής χερσονήσου.

Τέλος, ο ΙΕΑ συστήνει στην Ισπανία να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, να αναδιαμορφώσει την φορολογία στην ενέργεια και να εισάγει φθηνά κίνητρα για την μείωση των ρύπων και την εξοικονόμηση. Παράλληλα, προτείνει την διατήρηση της δέσμευσης για ισορρόπηση του κόστους και των εσόδων στις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου.