Ο ΟΠΕΚ δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή, παρά την πτώση που έχει σημειωθεί στις τιμές του πετρελαίου, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμπντουλά ελ Μπάντρι

Ο ΟΠΕΚ δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή, παρά την πτώση που έχει σημειωθεί στις τιμές του πετρελαίου, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμπντουλά ελ Μπάντρι.

«Συναντηθήκαμε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και τον Ιούνιο φέτος. Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την παραγωγή στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως όπως και προηγουμένως. Δεν είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε την παραγωγή», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ του ΟΠΕΚ - Ρωσίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, Μόσχα και ΟΠΕΚ δηλώνουν πως οι δείκτες παραπέμπουν σε μια «πιθανή ισοζυγισμένη κατάσταση στην αγορά το 2016».

Την ίδια ώρα, η ιστορική συμφωνία των έξι δυνάμεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανοίγει το δρόμο για άρση των κυρώσεων και την επανένταξη της χώρας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο κ. Μπάντρι είπε ότι ο Οργανισμός είναι ευτυχής για το ότι οι κυρώσεις βρίσκονται σε πορεία τερματισμού και πρόσθεσε ότι θα διευκολύνει τις επιπρόσθετες ποσότητες πετρελαίου που θα εισέλθουν στην αγορά.

Στο μεταξύ, η Ρωσία, η οικονομία της οποίας εισήλθε σε ύφεση λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων, παρουσιάζεται αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

«Το ζήτημα της μείωσης της παραγωγής είναι πολύ δύσκολο για τη Ρωσία και πολλές χώρες πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται», κατέληξε.