Τα 129 GW συνδεδεμένα στο δίκτυο έφτασε η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, καλύπτοντας το 8 % των ευρωπαϊκών αναγκών ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η εντυπωσιακή ανάπτυξη της βιομηχανίας θα οδηγήσει στην κάλυψη του 12 % των αναγκών ηλεκτρισμού έως το 2020, συνεισφέροντας σημαντικά στην εκπλήρωση του ευρωπαϊκού στόχου για αύξηση του ενεργειακού μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο 20 %

Τα 129 GW συνδεδεμένα στο δίκτυο έφτασε η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, καλύπτοντας το 8 % των ευρωπαϊκών αναγκών ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η εντυπωσιακή ανάπτυξη της βιομηχανίας θα οδηγήσει στην κάλυψη του 12 % των αναγκών ηλεκτρισμού έως το 2020, συνεισφέροντας σημαντικά στην εκπλήρωση του ευρωπαϊκού στόχου για αύξηση του ενεργειακού μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο 20 %.

 

Η αιολική ενέργεια αποτελεί την ανανεώσιμη πηγή που έχει σημειώσει την ευρύτερη και πιο επιτυχημένη εξάπλωση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φτάνοντας τα 370 GW παραγωγικής δυνατότητας από μόλις 3 πριν από είκοσι χρόνια. Μάλιστα, πέρυσι προστέθηκαν 52,8 GW στο δίκτυο από ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν σε όλο τον πλανήτη, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 49 % σε σχέση με το 2013 και 17 % σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2012, όταν εγκαταστάθηκαν 45,2 GW.

 

Η Ευρώπη διατηρεί την πρωτιά όσον αφορά τη συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας, με έξι χώρες, τη Δανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία, να παράγουν 10 με 40 % του ηλεκτρισμού τους από αιολικά πάρκα.