Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στο ICE στο Λονδίνο και στο NYMEX της Νέας Υόρκης, τις δύο βασικές αγορές εμπορευμάτων στον κόσμο, συνεχίζεται η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. Το ICE άνοιξε σήμερα το πρωί με το Brent στα $51.88 το βαρέλι για παραδόσεις Σεπτεμβρίου και έκτοτε κινείται πτωτικά, στα $51.00 και την Αμερικανική ποικιλία WTI στα $46.40. Να σημειώσουμε ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου καθ’ όλο το μήνα Ιούλιο ευρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση σημειώνοντας σημαντικές διψήφιες απώλειες και προϊδεάζοντας για τα χειρότερα

Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στο ICE στο Λονδίνο και στο NYMEX της Νέας Υόρκης, τις δύο βασικές αγορές εμπορευμάτων στον κόσμο, συνεχίζεται η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. Το ICE άνοιξε σήμερα το πρωί με το Brent στα $51.88 το βαρέλι για παραδόσεις Σεπτεμβρίου και έκτοτε κινείται πτωτικά, στα $51.00 και την Αμερικανική ποικιλία WTI στα $46.40. Να σημειώσουμε ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου καθ’ όλο το μήνα Ιούλιο ευρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση σημειώνοντας σημαντικές διψήφιες απώλειες και προϊδεάζοντας για τα χειρότερα.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου στα trading houses του Λονδίνου η ραγδαία πτώση των τιμών του αργού τον Ιούλιο έφθασε το 17% για το Brent, συγκρινόμενη μόνο με αντίστοιχη πτώση 18% τον Δεκέμβριο του 2014, - και 20% για το WTI- στον απόηχο της απόφασης του OPEC για μη μείωση της ημερήσιας παραγωγής του καρτέλ. Σύμφωνα με τους ανωτέρω παράγοντες η παρούσα πτώση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στην παγκόσμια αγορά υπάρχει υπερπροσφορά με αυξημένη παραγωγή τους τελευταίους μήνες κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και Ιράκ αλλά και τις ΗΠΑ, όπου παρά τις παρατηρούμενες χαμηλές τιμές, και την αποχώρηση ορισμένων εταιρειών, η παραγωγή από κοιτάσματα σχιστού διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η παγκόσμια ημερήσια παραγωγή του αργού τον Ιούνιο έφθασε τα 96.6 εκατομμύρια βαρέλια έναντι ζήτησης 93.1 εκατομμύρια βαρέλια (Β’ Τρίμηνο 2015). Με την ζήτηση να έχει αυξηθεί μόνο κατά 1.4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους 12 μήνες ( YOY). Η συμφωνία της 14ης Ιουλίου μεταξύ Ιράν και Δυτικών χωρών για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος μεταξύ άλλων προβλέπει και άρση των κυρώσεων για τις εξαγωγές πετρελαίου σε Ευρώπη και αλλού, πράγμα που σημαίνει ότι σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Μία θετική για το Ιράν εξέλιξη αρνητική όμως σε ότι αφορά την παρατηρούμενη υπερπροσφορά αργού. Ένας παράγοντας που έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλείται από την αγορά και να επηρεάζει αρνητικά τις τιμές, εξασκώντας πρόσθετες καθοδικές πιέσεις.