Το Αζερμπαϊτζάν Καλεί το Ιράν να Ενταχθεί στον TANAP για τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου Προς την Ευρώπη

Το Αζερμπαϊτζάν Καλεί το Ιράν να Ενταχθεί στον TANAP για τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου Προς την Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 5 Αυγούστου 2015 - 08:37
Το Αζερμπαϊτζάν κάλεσε το Ιράν να ενταχθεί στον TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) ώστε να εξάγει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου στην Τεχεράνη

Το Αζερμπαϊτζάν κάλεσε το Ιράν να ενταχθεί στον TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) ώστε να εξάγει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου στην Τεχεράνη.

Ο Shahin Mustafayev είπε ακόμα, μετά τη συνάντησή του με τον Bijan Zangeneh, ότι «το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υποδομές του Αζερμπαϊτζάν και ειδικά τον αγωγό Μπακού - Τμπιλίσι - Τσεϊχάν (BTC), για να εξάγει πετρέλαιο».

Μέσω του TANAP, που είναι είναι τμήμα τον Νότιου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor), θα μεταφέρονται 16 δισ. κυβικά μέτρα από το πεδίο Σαχ Ντενίζ 2 στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας. Το έργο θα είναι έτοιμο το 2018.

Σημειώνεται ότι και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε πριν από λίγους μήνες καλέσει το Ιράν να ενταχθεί στον TANAP. 

O Mustafayev κάλεσε επίσης το Ιράν να χρησιμοποιήσει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που διαθέτει το Αζερμπαϊτζάν και είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως η συμπαραγωγή εξοπλισμού για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Ιράν, πάντως, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι τιμές είναι χαμηλές και η ζήτηση υποχωρεί. Απεναντίας, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς τις χώρες της Ασίας.