Για Πρώτη Φορά οι Επενδύσεις της EBRD σε ΑΠΕ Ξεπερνούν τις Αντίστοιχες σε Θερμική Ηλεκτροπαραγωγή

Για Πρώτη Φορά οι Επενδύσεις της EBRD σε ΑΠΕ Ξεπερνούν τις Αντίστοιχες σε Θερμική Ηλεκτροπαραγωγή
energia.gr
Τετ, 5 Αυγούστου 2015 - 13:34
Για πρώτη φορά οι επενδύσεις της EBRD στις ΑΠΕ ξεπέρασαν τις αντίστοιχες στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή. «Από το 2006 ως τα τέλη του 2014, η τράπεζα επένδυσε 17,9 δις. δολάρια στις ΑΠΕ και σε σχέδια που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η τομεάρχης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Ναντίτα Παρσάντ

Για πρώτη φορά οι επενδύσεις της EBRD στις ΑΠΕ ξεπέρασαν τις αντίστοιχες στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή.

«Από το 2006 ως τα τέλη του 2014, η τράπεζα επένδυσε 17,9 δις. δολάρια στις ΑΠΕ και σε σχέδια που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η τομεάρχης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Ναντίτα Παρσάντ.

Από τα 17,9 δις, το 23% απορροφήθηκε από έργα ΑΠΕ, ενώ από τις επενδύσεις 10,7 δις. προς την ηλεκτροπαραγωγή, τα 4 δις. αφορούσαν θερμικές μονάδες.

«Συνδυάζουμε τις επενδύσεις μας με τεχνικές συμβουλές και επίσης συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις για την δημιουργία ρυθμιστικών πλαισίων φιλικότερων για τις επενδύσεις. Η στήριξή μας είναι σημαντική για χώρες όπως η Τουρκία, που έχουν δεσμευτεί για συγκεκριμένους στόχους και ελπίζουν να σταθούν στον ίδιο δρόμο όπως η Ε.Ε.», πρόσθεσε η Παρσάντ.

Τέλος, αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά, η ίδια τόνισε πως αυτή την εποχή πραγματοποιείται μια «επανάσταση» στον κλάδο και πως η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να είναι ευθέως ανταγωνιστική προς τη συμβατική ενέργεια.