Τζ. Κόρμπυν: Υπέρ της Εθνικοποίησης των «Μεγάλων Έξι» Ενεργειακών Εταιρειών ο Διεκδικητής της Ηγεσίας των Εργατικών

Τζ. Κόρμπυν: Υπέρ της Εθνικοποίησης των «Μεγάλων Έξι» Ενεργειακών Εταιρειών ο Διεκδικητής της Ηγεσίας των Εργατικών
energia.gr
Σαβ, 8 Αυγούστου 2015 - 10:45
Μια κυβέρνηση Εργατικών υπό την ηγεσία του Τζέρεμυ Κόρμπυν θα εξαγόραζε μετοχές στις «μεγάλες έξι» ενεργειακές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα ο διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μια κυβέρνηση Εργατικών υπό την ηγεσία του Τζέρεμυ Κόρμπυν θα εξαγόραζε μετοχές στις «μεγάλες έξι» ενεργειακές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα ο διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κόρμπυν, ο οποίος είναι ένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας των Εργατικών μετά την παραίτηση Μίλιμπαντ ως συνέπεια τις πρόσφατης ήττας τους στις εθνικές εκλογές, έχει δηλώσει πως επιθυμεί την εθνικοποίηση των έξι βασικών εταιρειών του ενεργειακού κλάδου στη Βρετανία: British Gas, SSE, Eon, RWE Npower, Scottish Power and EDF, όπως επίσης και της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρισμού, National Grid..

Υπό την ηγεσία του Τζέρεμυ Κόρμπυν, ηγέτη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, η κυβέρνηση θα εξαγόραζε το πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών των εν λόγω εταιρειών. Μιλώντας σε εκδήλωση της Greenpeace, ο Κόρμπυν, η απήχηση του οποίου στην «κούρσα» της διαδοχής αυξάνεται όλο και πιο πολύ, ώστε σήμερα να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον πρώτο, δήλωσε: «Θα επιθυμούσα την δημόσια ιδιοκτησία στον φυσικό αέριο και στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού . . . [και] προσωπικά θα επιθυμούσα να είναι οι “μεγάλες έξι” υπό τον έλεγχο του κράτους, ή υπό κρατική ιδιοκτησία κάποιας μορφής».

Αναλύοντας το πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί , ανέφερε : «Μπορεί να γίνει μέσω πλειοψηφικού πακέτου . Μπορείς να το πετύχεις μέσα από αυξημένες πωλήσεις μετοχών, που μετά θα τις αγοράσει η κυβέρνηση ώστε να έχει το μερίδιο ελέγχου».

Ο διεκδικητής της προεδρίας των Εργατικών παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο κόστος, αλλά τόνισε: «Έχει κόστος; Βέβαια ! Υπάρχει κέρδος ; Ναι!». Δεν εξήγησε, ωστόσο, πως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί τη στιγμή που τέσσερεις από τις βασικές εταιρείες παροχής ενέργειας – και συγκεκριμένα οι EDF, Npower, Eon και Scottish Power – ανήκουν σε ξένους ομίλους.

Αν και ο Κόρμπυν δήλωσε στους Financial Times ότι δεν ήθελε η κυβέρνηση να ελέγχει το σύνολο του ενεργειακού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε: «Με μία κρατική επενδυτική τράπεζα, οι νέες υποδομές – όπως αυτές της ενέργειας – θα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, είτε αυτό είναι σε κοινοτικό, δημοτικό ή κρατικό επίπεδο».

Η αυξανόμενη απήχηση του Κόρμπυν έχει προκαλέσει εντύπωση και έχει στρέψει την προσοχή προς την εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη στο κόμμα των Εργατικών. Αν και ο αντίπαλός του, Άντυ Μπέρνχαμ έχει ταχθεί υπέρ της εθνικοποίησης των σιδηροδρόμων της Βρετανίας, ο Τζέρεμυ Κόρμπυν είναι διατεθειμένος να πάει ακόμη πιο μακριά, όπως δείχνουν οι θέσεις του για τον ενεργειακό τομέα.