Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, παρά την παγκόσμια υπερπροσφορά που συνεχίζει να οδηγεί χαμηλότερα τις τιμές

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, παρά την παγκόσμια υπερπροσφορά που συνεχίζει να οδηγεί χαμηλότερα τις τιμές.

Στη μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ ανέφερε πως οι χώρες-μέλη άντλησαν 31,51 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής από το Μάιο του 2012, που αντιστοιχεί σε αύξηση 101.000 βαρελιών την ημέρα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. 

Επίσης, υπερβαίνει κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια το λεγόμενο «ταβάνι» (ανώτατο όριο) των 30 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, όπως αυτό έγινε αποδεκτό κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργανισμού τον περασμένο Ιούνιο στη Βιέννη.

Στο παρελθόν, ο OPEC έχει κινηθεί με στόχο την ενίσχυση των τιμών με περιορισμό της παραγωγής του. Αντίθετα, στο πρόσφατο πτωτικό σπιράλ των τιμών, ο Οργανισμός επιδίωξε να προστατέψει το μερίδιο αγοράς του. 

Η κίνηση έρχεται καθώς μια πλημμύρα πηγών πετρελαίου -συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής παραγωγής από σχιστόλιθο και της νέας παραγωγής του ΟΠΕΚ έχει επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, σε μία περίοδο που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ασθενή ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι η υπερπροσφορά στην αγορά και η επακόλουθη ραγδαία πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η παραγωγή στο Ιράκ αυξήθηκε κατά 46.700 βαρέλια την ημέρα, στο επίπεδο-ρεκόρ των 4,07 εκατ. βαρελιών. Στη Σαουδική Αραβία η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 39.200 βαρέλια την ημέρα, στα 10,35 εκατ. βαρέλια, εν μέσω ισχυρής εγχώριας ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο. 

Αύξηση παραγωγής καταγράφηκε και στην Αγκόλα κατά 39.700 βαρέλια την ημέρα στα 1,78 εκατ. βαρέλια.