Moody's: Κερδοφόρες Διεθνώς οι Ρωσικές Εταιρείες Πετρελαίου Παρά τις Δυσμενείς Συνθήκες

Moodys: Κερδοφόρες Διεθνώς οι Ρωσικές Εταιρείες Πετρελαίου Παρά τις Δυσμενείς Συνθήκες
energia.gr
Τετ, 19 Αυγούστου 2015 - 11:05
Οι πλέον επικερδείς στη διεθνή αγορά αποδεικνύονται οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές
Οι πλέον επικερδείς στη διεθνή αγορά αποδεικνύονται οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. 

Σύμφωνα με την έκθεση πρώτου τριμήνου για το 2015 που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, οι ρωσικές εταιρείες είναι οι πιο αποδοτικές. Αν και φαντάζει οξύμωρο, δεδομένης της διεθνούς κρίσης στην πετρελαϊκή αγορά και την δραματική υποτίμηση που υπέστη το ρούβλι τον περασμένο χειμώνα, οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, απέκτησαν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική τους κατάσταση.

Όπως εξηγεί η Moody's, παρά την πτώση του ρουβλίου, το νέο φορολογικό σύστημα είχε θετική επίδραση στον τομέα του πετρελαίου. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο σύστημα που υιοθέτησε η Ρωσία σε μια κίνηση στήριξης των εταιρειών της, αποδείχθηκε ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές ακριβώς σε περίοδο κρίσης,καθώς δεν εστιάζει στα κέρδη αλλά στην τιμή του πετρελαίου και τον όγκο των προμηθειών.

Όταν η τιμή του πετρελαίου brent, στην οποία εστιάζει η τιμή του ρωσικού πετρελαίου Urals, σημείωσε σημαντική πτώση στις αρχές του έτους, ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι φόροι. Νωρίτερα, με τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, το 69% αποτελούσαν οι εξαγωγικοί δασμοί, με την πραγματική τιμή να είναι στα 60 δολάρια/βαρέλι.

Ουσιαστικά οι εταιρείες, με την πτώση των τιμών του πετρελαίου σημείωσαν απώλειες της τάξης του 20%, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος. Από τη στιγμή που το κράτος λοιπόν επιλέγει να υποστηρίζει τις εταιρείες, τότε η υποτίμηση του ρουβλίου είναι προς όφελός τους. Η αποδυνάμωση του ρωσικού εθνικού νομίσματος, που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις και τις εκροές κεφαλαίων, έφεραν τελικά στις επιχειρήσεις σχεδόν τα διπλάσια χρήματα, αν και όχι σε δολάρια, αλλά σε ρούβλια. 

Δεδομένου λοιπόν πως όλες οι δαπάνες είναι σε ρούβλια, ενώ τα έσοδα σε δολάρια, αυξήθηκε η ροή των κεφαλαίων, ενώ ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (σε ρούβλια) μετά την αφαίρεση των εξαγωγικών δασμών και φόρων. Σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκε και αύξηση, επισημαίνει η Moody's.
Στο ίδιο κλίμα και η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs τονίζει τα πλεονεκτήματα των ρωσικών εταιρειών, επισημαίνοντας πως παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι εταιρείες διαθέτουν επαρκείς πόρους ώστε να μη χρειαστεί να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις και να εισπράξουν υψηλότερο εισόδημα από μερίσματα ξένων ανταγωνιστών.

Ωστόσο, η κατάσταση στη ρωσική πετρελαϊκή αγορά γενικά παραμένει σε κρίσιμο καμπή. Η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς τα παλαιά κοιτάσματα “στεγνώνουν” και η πρόσβαση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Με τις δυτικές κυρώσεις να επιβάλλουν απαγόρευση στις εξαγωγές της σύγχρονης τεχνολογίας για την παραγωγή σε υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου, η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο.

(Πηγή: "Η Σύγχρονη Ρωσία")