Gazprom: Η Λειτουργία του Ανατολικού Κλάδου του Nord Stream Δε θα Εξαλείψει το Ρίσκο της Διέλευσης Αερίου Μέσω Ουκρανίας

Gazprom: Η Λειτουργία του Ανατολικού Κλάδου του Nord Stream Δε θα Εξαλείψει το Ρίσκο της Διέλευσης Αερίου Μέσω Ουκρανίας
energia.gr
Σαβ, 22 Αυγούστου 2015 - 11:48
Η πλήρης λειτουργία του Opal, του ανατολικού κλάδου του του αγωγού Nord Stream, δεν πρόκειται να εξαλείψει τους κινδύνους από τη διέλευση αγωγών μέσω Ουκρανίας, όπως δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ρωσικού ενεργειακού τόνισε ότι ο νέος αγωγός «μπορεί ελαφρώς να διευκολύνει την κατάσταση, αλλά δε θα λύσει το θέμα»

Η πλήρης λειτουργία του Opal, του ανατολικού κλάδου του του αγωγού Nord Stream, δεν πρόκειται να εξαλείψει τους κινδύνους από τη διέλευση αγωγών μέσω Ουκρανίας, όπως δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ρωσικού ενεργειακού τόνισε ότι ο νέος αγωγός «μπορεί ελαφρώς να διευκολύνει την κατάσταση, αλλά δε θα λύσει το θέμα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη διέλευση αερίου προς την Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα, η Ουκρανία θα πρέπει να διοχετεύσει στους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους της επιπλέον 3,2 κυβ. μέτρα αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το καθεστώς του Opal, καθώς το φθινόπωρο του 2014 η Επιτροπή είχε σταματήσει τις διαδικασίες για τον αγωγό, λόγω ελλιπούς εναρμόνισης με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο. Ας σημειωθεί ότι αρχικά η Gazprom αξίωνε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του αγωγού.