Στις αρχές του 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο τεμάχιο «Χαν Ασπαρούχ», στη βουλγαρική θαλάσσια επικράτεια της Μαύρης Θάλασσας
Στις αρχές του 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο τεμάχιο «Χαν Ασπαρούχ», στη βουλγαρική θαλάσσια επικράτεια της Μαύρης Θάλασσας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπορίσοβ, έχοντας υπόψη του το πρότζεκτ τριών διεθνών εταιρειών που αναμένουν το πράσινο φως από το 2012. Κατά την νυν κυβέρνηση, ο λόγος για την καθυστέρηση οφειλόταν στην κυβέρνηση Ορεσάρσκι που επέμενε η χώρα να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Ειδικοί θεωρούν πως σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Βάρνα υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ελπίδες τους στηρίζονται και στο γεγονός πως στα γειτονικά ρουμανικά χωρικά ύδατα ανακαλύφτηκαν κοιτάσματα μεταξύ 40 και 80 δισ. κυβικών μέτρων (bcm). 

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία ανέρχεται στα 4 bcm ετησίως, περίπου, ενώ εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2015 θα ανέλθει στα 6.3 bcm. H χώρα εισάγει περίπου το 85% από τη Ρωσία και είχε υποστεί σημαντικό πλήγμα από την ρωσο-ουκρανική κρίση το 2009.

Από τότε η ΕΕ αναζητά εναλλακτικές πηγές και κάποια κράτη μέλη τα κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Η Ρουμανία χρησιμοποιεί πλέον τα δικά της αποθέματα και εισάγει μόλις 10% της ετήσιας κατανάλωσης.

Η Λιθουανία αγόρασε ένα τάνκερ που στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας μετατράπηκε σε τεράστιο σταθμό για LNG. Το τάνκερ Independence έχει χωρητικότητα 170.000 κυβικά μέτρα, έχοντας δυνατότητα να εξασφαλίσει 90% από το αναγκαίο φυσικό αέριο για τις 3 δημοκρατίες της Βαλτικής, δηλαδή τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.

Τι κάνει η Βουλγαρία; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2009 κινείται σε «ρυθμό ταγκό», δυο βήματα μπρος και ένα πίσω, καθώς κάθε αλλαγή κυβέρνησης έχει δικές της προτεραιότητες όσον αφορά την πολιτική για το φυσικό αέριο. Ως τώρα κανένα από τα μεγάλα σχέδια δεν έχει ολοκληρωθεί. Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου μένουν στα χαρτιά. 

Η νέα ελπίδα ονομάζεται «Χαν Ασπαρούχ». Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα ξεκίνησαν πριν 25 χρόνια, αλλά για να συνεχιστούν θα χρειαστεί πολιτική επιμονή και στρατηγική.