Fitch: Σύντομα η Συμφωνία Gazprom - Κομισιόν στην Υπόθεση της Έρευνας για την Παραβίαση των Κανόνων Ανταγωνισμού

Fitch: Σύντομα η Συμφωνία Gazprom - Κομισιόν στην Υπόθεση της Έρευνας για την Παραβίαση των Κανόνων Ανταγωνισμού
energia.gr
Τρι, 25 Αυγούστου 2015 - 11:14
Σύντομα αναμένεται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Gazprom και Κομισιόν σχετικά με την υπόθεση της έρευνας των ευρωπαϊκών αρχών εις βάρος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού. Αυτό εκτιμά σε ανάλυσή του που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, ο χρηματοπιστωτικός οίκος Fitch

Σύντομα αναμένεται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Gazprom και Κομισιόν σχετικά με την υπόθεση της έρευνας των ευρωπαϊκών αρχών εις βάρος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού. Αυτό εκτιμά σε ανάλυσή του που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, ο χρηματοπιστωτικός οίκος Fitch.

«Αν και η τελική έκβαση της υπόθεσης για την Gazprom μπορεί να γίνει γνωστή μετά από χρόνια, αναμένουμε ότι η Gazprom και η ΕΕ θα καταλήξουν σε μία ρεαλιστική συμφωνία, καθώς η ρωσική εταιρεία παραμένει πολύ σημαντική για τις ενεργειακές προμήθειες της ΕΕ», αναφέρει η Fitch.

Η Fitch δε συνυπολόγισε πιθανά πρόστιμα στις εκτιμήσεις της για την πιστοληπτική ικανότητα της ρωσικής εταιρείας, τονίζεται στην εν λόγω ανάλυση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ένα πιθανό πρόστιμο για παραβίαση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών κανόνων θα μπορούσε να φτάσει το 10% του ετήσιου τζίρου της Gazprom.

Ας σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες λήγει η προθεσμία των 12 εβδομάδων που είχε θέσει η Κομισιόν στην Gazprom για να απαντήσει στην λίστα ερωτημάτων που της είχε αποστείλει από τις 22 Απριλίου στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανή παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει υποψίες ότι η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση -που κατέχει στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ έχει ανάλογα ερωτηματικά και για το σύστημα μακροπρόθεσμων συμβολαίων και τιμολόγησης της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία των λιθουανικών αρχών στην Κομισιόν στις 4 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ διεξήχθη σε όλες τις βαλτικές χώρες, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Gazprom και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.