Να Αποζημιώσει την Ολλανδία για Κατάσχεση Πλοίου της Greenpeace Υποχρεώνει τη Ρωσία Απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου

Να Αποζημιώσει την Ολλανδία για Κατάσχεση Πλοίου της Greenpeace Υποχρεώνει τη Ρωσία Απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου
energia.gr
Τρι, 25 Αυγούστου 2015 - 12:26
Να καταβάλλει αποζημίωση στην Ολλανδία για την κατάσχεση του πλοίου «Arctic Sunrise» της Greenpeace, το 2013, υποχρεώνει τη Ρωσία απόφαση διεθνούς δικαστηρίου

Να καταβάλλει αποζημίωση στην Ολλανδία για την κατάσχεση του πλοίου «Arctic Sunrise» της Greenpeace, το 2013, υποχρεώνει τη Ρωσία απόφαση διεθνούς δικαστηρίου.

 

Ειδικότερα, χθες, Δευτέρα, το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA), στη Χάγη, έκρινε ότι «η Ολλανδία δικαιούται αποζημίωση για υλικές ζημιές στο “Arctic Sunrise ”», αλλά και για τους 30 επιβαίνοντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική και φυλακίστηκαν.

Το περιστατικό, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, είχε λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013, κοντά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της ρωσικής Gazprom.


Στα τέλη του ίδιου έτους, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να χορηγηθεί αμνηστία στους ακτιβιστές, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως «Arctic 30». Αρχικά είχαν κατηγορηθεί για πειρατεία και στη συνέχεια για χουλιγκανισμό. Συνολικά παρέμειναν στη φυλακή για δύο μήνες.

Η Ρωσία παρέδωσε το πλοίο της Greenpeace, το οποίο έπλεε υπό ολλανδική σημαία, έναν χρόνο μετά.