Σε άρθρο της η γερμανική Deutsche Welle αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις. Αναλυτικά το άρθρο της Deutsche Welle: Η δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στις αρχές Ιουλίου ακουγόταν σαν δικαιολογία: «Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε πολύ απότομα κατά της Βουλγαρίας

Σε άρθρο της η γερμανική Deutsche Welle αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις.

Αναλυτικά το άρθρο της Deutsche Welle:

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στις αρχές Ιουλίου ακουγόταν σαν δικαιολογία: «Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε πολύ απότομα κατά της Βουλγαρίας. Είμαι βέβαιος ότι είχε τις δικές του αιτίες. Αλλά εμείς δεν είχαμε καμία επιθυμία να παγώσουν δραματικά οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας».

Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εννοούσε τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Βουλγαρία ως μέλος της ΕΕ.Τα λόγια του Μπορίσοφ αφορούσαν την ομιλία του Πούτιν στην Άγκυρα, όταν ο τελευταίος ξαφνικά ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου για τη Βουλγαρία, του «South Stream». Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Βουλγαρία για την αποτυχία του έργου, δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη του, δεν ήταν σε θέση να «δράσει ως ανεξάρτητο κράτος».

Και τώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε να μιλάει για τη Βουλγαρία με συμφιλιωτικό τόνο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στην Κριμαία: «Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα γεγονός. Δεν ξέρω αν είναι ευτυχής η ίδια η χώρα, αλλά η απόφαση ελήφθη, είναι η κυρίαρχη επιλογή του βουλγαρικού λαού. Την σεβόμαστε και θα συνεργαστούμε με τη Βουλγαρία, παρ' όλες τις δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, όπως το «South Stream».

Σχολιάζοντας το θέμα με τη Βουλγαρία ο Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία «σε όλους τους τομείς».

Ο πρώτος τομέας είναι τα ρωσικά σχέδια κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, οι οποίοι εκτός από την οικονομική σημασίας τους είναι και εργαλείο εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Το «Turkish Stream» φαίνεται να έχει σχεδόν πεθάνει. Και η Μόσχα δεν υποστηρίζει τόσο αποφασιστικά, ότι από το 2019 το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα έρχεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, κατά την άποψη μερικών παρατηρητών, ο αγωγός «South Stream»έχει πάλι την ευκαιρία. Δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έκανε επίσημη δήλωση για τη λήξη συνεργασίας σχετικά με την «South Stream», στη Βουλγαρία πιστεύουν ότι το έργο μπορεί ακόμα να σωθεί.

Οι φήμες για την αναβίωση του «South Stream», προφανώς προέρχονται από πηγές στη Μόσχα, επειδή η Ρωσία χρειάζεται τον αγωγό ως μέσο πολιτικής πίεσης. Και η Βουλγαρία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Ο δεύτερος τομέας σχετίζεται με την προσπάθεια του Κρεμλίνου να υπονομεύσει την ενότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και να χωρίσει τους δύο οργανισμούς - τόσο όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και όσον αφορά την πολιτική ασφάλεια. Από την άποψη αυτή, η Βουλγαρία είναι επίσης μια καλή πλατφόρμα για τις «κρυφές ενέργειες». Η Μόσχα έχει ακόμα σημαντικούς συμμάχους στη Σόφια, ιδιαίτερα στις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές χάρηκαν πολύ για τελευταίες δηλώσεις του Πούτιν.

Ο ομιλητής του κόμματός των Σοσιαλιστών της Βουλγαρίας δήλωσε: «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μας επέβαλαν μια εσφαλμένη εικόνα της Ρωσίας. Οι πραγματικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι πολύ μακριά από την εικόνα ενός επιθετικού και αδιάλλακτου κράτους». Είπε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές είναι αντίθετοι με αντιρωσικές κυρώσεις, προσθέτοντας: «Λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω των πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών με τη Ρωσία, η Βουλγαρία στοχεύει να μεσολαβήσει και να αμβλύνει τις αιχμηρές γωνίες». Η τελευταία δήλωση φαίνεται αρκετά εύλογη και το μεγαλύτερο μέρος των Βουλγάρων, στην πραγματικότητα, θα επιθυμούσε ένα τέτοιο ρόλο για τη χώρα του.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτικών κατανοούν ότι μια μικρή χώρα, όπως η Βουλγαρία, δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει ένας διαιτητής στη διεθνή σκηνή. Αυτό αναγνωρίζεται και από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Από τις δηλώσεις του σε συνέντευξη με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, φαίνεται ότι η Βουλγαρία υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας όχι λόγω των πεποιθήσεών της, αλλά υπό την πίεση από το εξωτερικό: «Προσεύχομαι στο Θεό ότι τα μεγάλα αφεντικά (αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία στις Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον) να καταλάβουν γρήγορα ο ένας τον άλλον. Ελπίζω ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σύντομα».

(από "Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ", 24/08/2015)