Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας, OMV Petrom, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι σχεδιάζει να εγγραφεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσω της έκδοσης παραστατικών τίτλων µετοχών (GDR)

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας, OMV Petrom, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι σχεδιάζει να εγγραφεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσω της έκδοσης παραστατικών τίτλων µετοχών (GDR). Οι μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται να ψηφίσουν επί της πρότασης σε έκτακτη γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.

Τα GDR πρόκειται να κατατεθούν στον επίσημο κατάλογο της αρμόδιας Αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου και θα γίνουν δεκτά για συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την ισχύ της σχετικής έγκρισης να ξεκινά από τα τέλη του 2016, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της OMV Petrom.

Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της OMV Petrom κατέχει η αυστριακή OMV.

Την ίδια ημέρα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το ρουμανικό επενδυτικό fund Fondul Proprietatea, που είναι επίσης εγγεγραμμένο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μειώσει το μερίδιό του στην OMV Petromσε επίπεδα κάτω του 15% ώστε να αυξήσει την αξία για τους μετόχους του και να βελτιώσει τη ρευστότητα του χαρτοφυλακίου του.

Ας σημειωθεί ότι ήδη αρκετές ρουμανικές εταιρείες, όπως η κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Romgaz και η εταιρεία διανομής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος supplier Electrica, είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.