Συμφωνίες για τους Σερβικούς Δήμους του Κοσόβου, την Ενέργεια, τις Τηλεπικοινωνίες και τη Μιτρόβιτσα Υπέγραψαν Βελιγράδι και Πρίστινα

Συμφωνίες για τους Σερβικούς Δήμους του Κοσόβου, την Ενέργεια, τις Τηλεπικοινωνίες και τη Μιτρόβιτσα Υπέγραψαν Βελιγράδι και Πρίστινα
energia.gr
Τετ, 26 Αυγούστου 2015 - 14:09
Συμφωνίες σχετικές με την ένωση σερβικών δήμων και κοινοτήτων, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τη διέλευση στη Μιτρόβιτσα υπέγραψαν Σερβία και Κόσοβο μετά από συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ. Οι συμφωνίες έγιναν δεκτές με ικανοποίηση τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ θεωρείται πως όχι μόνο εξομαλύνουν μόνο τις σχέσεις Βλεγραδίου – Πρίστινας, αλλά και διευκολύνουν την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ

Συμφωνίες σχετικές με την ένωση σερβικών δήμων και κοινοτήτων, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τη διέλευση στη Μιτρόβιτσα υπέγραψαν Σερβία και Κόσοβο μετά από συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ. Οι συμφωνίες έγιναν δεκτές με ικανοποίηση τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ θεωρείται πως όχι μόνο εξομαλύνουν μόνο τις σχέσεις Βλεγραδίου – Πρίστινας, αλλά και διευκολύνουν την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν από τον σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλί Μουσταφά παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Βάσει της συμφωνίας για τους σερβικούς δήμους, οι κοινότητες με σερβική πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο αποκτούν περισσότερη αυτονομία αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Βελιγράδι. Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την σερβική πλευρά, η οποία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύναψή της, ενώ ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του έκανε σπουδαία δουλειά σε ό,τι αφορά την επίτευξη αυτών των συμφωνιών.

Σχολιάζοντας, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε πως «η έκβαση συνιστά κομβικό σημείο στη διαδικασία εξομάλυνσης».

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, το αμερικανό ΥΠΕΞ χαιρέτισε την υπογραφή των συμφωνιών και «την πρόοδο που φέρνει πιο κοντά την εξομάλυνση των σχέσεων και της παράλληλης πορείας προς την ΕΕ».