Τον Σεπτέμβριο Ξεκινά το Ιρακινό Κουρδιστάν τις Πληρωμές προς τις Εταιρείες Εξαγωγής Πετρελαίου

Τον Σεπτέμβριο Ξεκινά το Ιρακινό Κουρδιστάν τις Πληρωμές προς τις Εταιρείες Εξαγωγής Πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 27 Αυγούστου 2015 - 13:51
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τακτικές πληρωμές σε εταιρείες εξαγωγής πετρελαίου. Η ανακοίνωση θεωρείται ότι στοχεύει στο να καθησυχάσει τις πετρελαϊκές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ, μετά που έχει ξεσπάσει με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για την κατανομή των κερδών από την πώληση του πετρελαίου της αυτόνομης κουρδικής περιοχής

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τακτικές πληρωμές σε εταιρείες εξαγωγής πετρελαίου. Η ανακοίνωση θεωρείται ότι στοχεύει στο να καθησυχάσει τις πετρελαϊκές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ, μετά που έχει ξεσπάσει με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για την κατανομή των κερδών από την πώληση του πετρελαίου της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 75 με 100 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των άμεσων πωλήσεων πετρελαίου που έχει πραγματοποιήσει για πληρωμή των εν λόγω εταιρειών. Από τα μέσα Ιουνίου η αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν έχει προχωρήσει σε απευθείας πωλήσεις αργού, παρακάμπτοντας την κρατική εταιρεία του Ιράκ, τη SOMO. Η διένεξη ανάμεσα στο Ιρμπίλ και τη Βαγδάτη για το θέμα έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, με συνέπεια να μην καταβάλλονται στις εταιρείες εξαγωγής πετρελαίου τα αναλογούντα ποσοστά επί των πωλήσεων.

«Οι τακτικές πληρωμές θα επιτρέψουν στις εταιρείες εξαγωγής να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους και να προγραμματίσουν νέες επενδύσεις σε πετρελαϊκά πεδία, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δώσει ώθηση στην παραγωγή», αναφέρει η ανακοίνωση. Καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου του κουρδικού βορείου Ιράκ αναμένεται να αυξηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, η αυτόνομη κυβέρνηση της περιοχής προγραμματίζει επιπλέον πληρωμές στις ξένες εξαγωγικές εταιρείες ώστε να μπορέσουν να αναπληρώσουν τα διαφυγόντα κέρδη που ως τώρα δεν του έχουν καταβληθεί, μολονότι προβλέπονται στις συμβάσεις κατανομής της παραγωγής.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Gulf Keystone Petroleum ανακοίνωσε ότι η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ της οφείλει 283 εκατ. δολ., κυρίως από πωλήσεις πετρελαίου.

Τον Ιούνιο του 2015 οι Κούρδοι του Ιράκ πραγματοποίησαν, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014, μεγάλης κλίμακας ανεξάρτητες πωλήσεις ποσοτήτων αργού. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι Κούρδοι και η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση είχαν καταλήξει σε συμφωνία για μεταφορά 550.000 βαρελιών την ημέρα για το 2015 με αντάλλαγμα τη διάθεση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό του Ιράκ.

Κατά μέσο όρο, 516.745 βαρέλια πετρελαίου εξήχθησαν ημερησίως τον Ιούλιο μέσω του τουρκικού λιμανιού του Τζεϋχάν, στη Μεσόγειο, ενώ μόλις 71.017 βαρέλια από την ημερήσια παραγωγή του Βορείου Ιράκ διετέθη στην κρατική εταιρεία του Ιράκ, SOMO.