Αυξημένη η Μεταβλητότητα στις Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου - Απότομη Πτώση Μετά το Τριήμερο «Ράλλυ»

Αυξημένη η Μεταβλητότητα στις Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου - Απότομη Πτώση Μετά το Τριήμερο «Ράλλυ»
energia.gr
Τρι, 1 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:44
Αύξηση 25% μέσα σε τρεις ημέρες σημείωναν μέχρι χθες οι τιμές του αργού, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την παραγωγή των ΗΠΑ και την υποψία για αλλαγή στάσης του OPEC. Μόνο χθες η αύξηση για την τιμή του WTI ξεπέρασε το 8%, ενώ το τριήμερο ράλλυ των τιμών έχει να συμβεί από το 1999 και την εισβολή στο Κουβέιτ. Ωστόσο, σήμερα οι τιμές έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 3%, στα 47,88 δολ. το βαρέλι

Αύξηση 25% μέσα σε τρεις ημέρες σημείωναν μέχρι χθες οι τιμές του αργού, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την παραγωγή των ΗΠΑ και την υποψία για αλλαγή στάσης του OPEC. Μόνο χθες η αύξηση για την τιμή του WTI ξεπέρασε το 8%, ενώ το τριήμερο ράλλυ των τιμών έχει να συμβεί από το 1999 και την εισβολή στο Κουβέιτ. Ωστόσο, σήμερα οι τιμές έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 3%, στα 47,88 δολ. το βαρέλι.

Ανάλογη ήταν και η αύξηση του Brent χθες, κατά 8,2%, στα 54,15%, το οποίο, ωστόσο σήμερα εμφανίζει διορθωτική μείωση, στα 52,99 δολ. το βαρέλι.

Την αύξηση φέρεται να προκάλεσε η προσδοκία που καλλιέργησε πρόσφατη ανακοίνωση του OPEC. Οι επενδυτές ερμήνευσαν ως αλλαγή στάσης του καρτέλ και στροφή προς μεγαλύτερες τιμές το πρόσφατο δελτίο του, με τίτλο «Η συνεργασία κρατά το κλειδί για το μέλλον του πετρελαίου». Σύμφωνα με το δελτίο, ο Οργανισμός έχει τονίσει σε πλείστες όσες περιστάσεις πως είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με άλλους παραγωγούς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως αυτό «πρέπει να γίνει ισότιμα». Η τελευταία αναφορά θεωρήθηκε πως ήταν «άνοιγμα» προς τη Ρωσία, η οποία πλήττεται από την πολιτική ιδίως της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση παραγωγής και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση τιμών από τον περυσινό Ιούνιο.

Εξάλλου, ο OPEC διαβεβαίωνε πως θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να καλλιεργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την αγορά πετρελαίου ώστε να επιτευχθεί ισορροπία με «δίκαιες και λογικές τιμές».

Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι ΗΠΑ για το αέριο σχιστών (shale oil) δείχνουν μεγαλύτερη μείωση παραγωγής από ό, τι ως τώρα. Η παραγωγή έπεσε, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού ΕΙΑ, από 9,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, στα 9,3 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Αύγουστο οδήγησαν σήμερα σε πτώση τις τιμές, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι για επιβράδυνση της δεύτερη οικονομίας παγκοσμίως και παρά τη σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Πάντως, η υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες κορυφώθηκε αυτές τις ημέρες. Ενδεικτικά, μπορεί οι διεθνείς τιμές του Brent να αυξήθηκαν κατά 10% την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήδη οδεύουν προς την τέταρτη συνεχή τους μηνιαία μείωση και έχουν σημειώσει αύξηση μόνο στους 2 από τους 14 τελευταίους μήνες.

Οι τιμές πετρελαίου από τις 24 έως και τις 31 Αυγούστου (πηγή: Financial Times)

«Η μεταβλητότητα υπήρξε υψηλή την περασμένη εβδομάδα, έτσι τώρα βλέπουμε κάποια διόρθωση – τα 50 δολάρια αποδεικνύονται ότι συνιστούν επίπεδο αντίστασης» σύμφωνα με τον Olivier Jakob, αναλυτή της Petromatrix, όσον αφορά το Brent.