Τα 13,6 bcm έφτασαν τον Αύγουστο οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη και την Τουρκία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο TASS. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, τα καθαρά της έσοδα το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημείωσαν αύξηση κατά 29%, καθώς η πτώση της τιμής του ρουβλίου αντιστάθμισε την πτώση των τιμών αερίου, ενώ θεωρείται πως συνέβαλε στις θετικές της επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα 13,6 bcm έφτασαν τον Αύγουστο οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη και την Τουρκία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο TASS. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, τα καθαρά της έσοδα το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημείωσαν αύξηση κατά 29%, καθώς η πτώση της τιμής του ρουβλίου αντιστάθμισε την πτώση των τιμών αερίου, ενώ θεωρείται πως συνέβαλε στις θετικές της επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκριτικά, πέρυσι τον Αύγουστο οι αντίστοιχες εξαγωγές του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου ανέρχονταν σε 11,13 bcm, πράγμα που σημαίνει πως μέσα σε ένα έτος αυξήθηκαν κατά 22,2%.

Τον Ιούλιο, εξάλλου, οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη και την Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 14,29 bcm, ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη έφτασαν τα 74 bcm. Ας σημειωθεί, μάλιστα, πως τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι τιμές του ρωσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Gazprom, έπεσαν τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.

Αναφορικά με τα καθαρά έσοδα του ρωσικού κρατικού κολοσσού για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση αναφέρει ότι ανήλθαν σε 294 δις ρούβλια περίπου (4,6 δις δολ.) από 228 δις ρούβλια ένα χρόνο πριν. Τα ανακοινωθέντα έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις οκτώ ειδικών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, που εκτιμούσαν ότι θα ανέλθουν σε 271 δις ρούβλια. Οι καθαρές ροές μετρητών ήταν, ωστόσο, αρνητικές για πρώτη φορά μετά από 10 τρίμηνα, στα μείον 52 δις ρούβλια, ενώ συνολικά τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 3,8%, στα 1,27 τρις ρούβλια.

Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, εξάλλου, προφύλαξε την Gazprom από περαιτέρω απώλειες, καθώς πληρώνεται για τις εξαγωγές της σε δολάρια, ενώ πληρώνει τα έξοδά της με υποτιμημένα ρούβλια.