Αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις, η αυστριακή OMV και η γερμανική Wintershall δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

Αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις, η αυστριακή OMV και η γερμανική Wintershall δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, οι δύο εταιρείες -από τις συνολικά 5 που συμμετέχουν στην κοινοπραξία "New European Pipeline AG"-προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με τη Gazprom, στο πλαίσιο του Eastern Economic Forum (EEF), που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ.

OMV και BASF/Wintershall θα λάβουν ποσοστό μετοχών της τάξης του 10% έκαστη στον Nord Stream 2, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, η OMV θα λάβει το 24,98% των μετοχών του έργου που αφορά την ανάπτυξη των μονάδων IV και V στο πεδίο Achimov.

Από τη μεριά της η Gazprom δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια στοιχεία του ενεργητικού της θα θέσει προς ανταλλαγή.

Να σημειωθεί ότι το έγγραφο για να προχωρήσει ο Nord Stream 2 υπέγραψαν οι Alexey Miller πρόεδρος της Gazprom, Kurt Bock πρόεδρος της BASF, Klaus Schaefer μέλος του ΔΣ της E.ON, Pierre Chareyre αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ENGIE, Rainer Seele πρόεδρος της OMV και Ben van Burden CEO της Royal Dutch Shell.