Gazprom: «Στρατηγική η Σημασία του Nord Stream 2 για τη Διασφάλιση της Ασφάλειας Προμηθειών της Ευρώπης.»

Gazprom: «Στρατηγική η Σημασία του Nord Stream 2 για τη Διασφάλιση της Ασφάλειας Προμηθειών της Ευρώπης.»
energia.gr
Σαβ, 5 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:28
Η ρωσική Gazprom και η γερμανική E.ON συζήτησαν τρέχοντα ζητήματα και προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο του Eastern Economic Forum (EEF), που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου

Η ρωσική Gazprom και η γερμανική E. ON συζήτησαν τρέχοντα ζητήματα και προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο του Eastern Economic Forum (EEF), που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου.

«διαίτερη προσοχή δόθηκε, κατά τη συνάντηση, στην αύξηση της αποδοτικότητας της πρσοφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς τους Γερμανούς καταναλωτές και προς την Ευρώπη γενικότερα. Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιτυχή υλοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom.

Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, και το μέλος του Δ.Σ. της E. ON, Klaus Schaefer. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της κατασκεθής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ τόνισαν και τη στρατηγική σημασία του εξαγωγικού αυτού καναλιού για τη διασφάλιση της ασφάλειας προμηθειών της Ευρώπης.

Εξάλλου, σε μια παράλληλη εξέλιξη χθες, στο πλαίσιο του EEF, η αυστριακή OMV και η γερμανική BASF/Wintershall προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με τη Gazprom για τον Nord Stream 2, αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Οι δύο εταιρείες -από τις συνολικά 5 που συμμετέχουν στην κοινοπραξία "New European Pipeline AG"για την κατασκευή του νέου αγωγού που θα μεταφέρει επιπλέον ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω της Βόρειας Θάλασσας - θα λάβουν ποσοστό μετοχών της τάξης του 10% έκαστη στον Nord Stream 2. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, η OMV θα λάβει το 24,98% των μετοχών του έργου που αφορά την ανάπτυξη των μονάδων IV και V στο πεδίο Achimov.

Από τη μεριά της η Gazprom δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια στοιχεία του ενεργητικού της θα θέσει προς ανταλλαγή.

Να σημειωθεί ότι το έγγραφο για να προχωρήσει ο Nord Stream 2 υπέγραψαν οι Alexey Miller πρόεδρος της Gazprom, Kurt Bock πρόεδρος της BASF, Klaus Schaefer μέλος του ΔΣ της E.ON, Pierre Chareyre αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ENGIE, Rainer Seele πρόεδρος της OMV και Ben van Burden CEO της Royal Dutch Shell.