Polarled: Ο Υπό Κατασκευή Αγωγός Φυσικού Αερίου της Statoil Διέσχισε τον Αρκτικό Κύκλο (Χάρτης)

Polarled: Ο Υπό Κατασκευή Αγωγός Φυσικού Αερίου της Statoil Διέσχισε τον Αρκτικό Κύκλο (Χάρτης)
energia.gr
Δευ, 7 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:09
Ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου Polarled διέσχισε, στις 21 Αυγούστου, τον Αρκτικό Κύκλο, όπως ανακοίνωσε η Statoil η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του τον περασμένο Μάρτιο. Ο αγωγός πρόκειται να μεταφέρει αέριο από το πεδίο Aasta Hansteen στη Νορβηγική Θάλασσα στη Nyhamna της Δυτικής Νορβηγίας

Ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου Polarled διέσχισε, στις 21 Αυγούστου, τον Αρκτικό Κύκλο, όπως ανακοίνωσε η Statoil η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του τον περασμένο Μάρτιο. Ο αγωγός πρόκειται να μεταφέρει αέριο από το πεδίο Aasta Hansteen στη Νορβηγική Θάλασσα στη Nyhamna της Δυτικής Νορβηγίας.

Ο αγωγός, ο οποίος βρίσκεται σε θαλάσσιο βάθος 1.265 μέτρων, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα έχει συνολικό μήκος 482 χλμ. και ροή 70 εκατ. κυβ. μέτρων αερίου την ημέρα. Ήδη, όπως σημειώνει η Statoil, με τον Polarled για πρώτη φορά νορβηγικές υποδομές φυσικού αερίου θα διασχίσουν τον Αρκτικό Κύκλο.

«Πηγαίνουμε καλά αυτή τη στιγμή, οι συνθήκες είναι καλές εδώ και πάνω από50 ημέρες και στο τέλος Ιουλίου σημειώσαμε και το ρεκόρ της πόντισης αγωγών 4,8 χλμ. σε μία ημέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της νορβηγικής κρατικής εταιρείας, Kenneth Aksel Kristensen.

Η πόλη της Nyhamna αναμένεται να είναι έτοιμη να δεχθεί το αέριο του πεδίου Aasta Hansteen το 2017. Όταν ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία, τη λειτουργία του όπως και αυτή της μονάδας της Nyhamna θα αναλάβει η Gassco.


Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης ήταν 11,1 εκατ. νορβηγικές κορώνες, ωστόσο, οι νεότεροι υπολογισμοί της Statoil κάνουν λόγο για 7,5 εκατ. νορβηγικές κορώνες «χάρη στον καλό σχεδιασμό, την καλή γνώση της αγοράς και την καλή εκτέλεση», όπως αναφέρουν εκπρόσωποί της.