Αλάσκα: Την Ισορροπία Ανάμεσα στις Περιβαλλοντικές Ευαισθησίες και στην Ανάπτυξη των Εγχώριων Υδρογονανθράκων Προσπαθεί να Κρατήσει η Κυβέρνηση Ομπάμα

Αλάσκα: Την Ισορροπία Ανάμεσα στις Περιβαλλοντικές Ευαισθησίες και στην Ανάπτυξη των Εγχώριων Υδρογονανθράκων Προσπαθεί να Κρατήσει η Κυβέρνηση Ομπάμα
energia.gr
Δευ, 7 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:01
Την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος στην Αλάσκα και της ανάπτυξης επενδύσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου στις 29 Αυγούστου, πριν την επίσκεψή του στην βορειότερη αμερικανική Πολιτεία: «Πιστεύω ότι πρέπει να βασιστούμε πιο πολύ στην εγχώρια παραγωγή απ’ ό, τι στις εισαγωγές και ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας για τη δική μας βιομηχανία»

Την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος στην Αλάσκα και της ανάπτυξης επενδύσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου στις 29 Αυγούστου, πριν την επίσκεψή του στην βορειότερη αμερικανική Πολιτεία: «Πιστεύω ότι πρέπει να βασιστούμε πιο πολύ στην εγχώρια παραγωγή απ’ ό, τι στις εισαγωγές και ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας για τη δική μας βιομηχανία».

Αναγνώρισε, ωστόσο, τις ανησυχίες των αμερικανών πολιτών για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πετρελαϊκών αποθεμάτων σε περιβαλλοντικώς ευαίσθητα ύδατα. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη άδεια που έλαβε η Shell για έρευνες στην Θάλασσα του Chukchi και τις οποίες έχει αγοράσει ήδη από το 2008.

«Καταστήσαμε σαφές στη Shell ότι πρέπει να ανταποκριθεί στα υψηλά μας στάνταρ για τη δραστηριότητά της – και είναι ενδεικτικό του πόσο αυστηρά εφαρμόζουμε αυτά τα στάνταρ το ότι η Shell έχει καθυστερήσει και περιορίσει τις έρευνές της στα ανοικτά της Αλάσκας».

«Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνησή μου έχει και θα έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την ασφάλεια όσον αφορά την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά ακτών με μεγάλη σημασία – και μάλιστα όσο προωθούμε στην οικονομία μας και σε όλο τον κόσμο την τελική μετάβαση προς την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εξάλλου, σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η επιστολή που απέστειλαν στις 31 Αυγούστου ηγετικά στελέχη της Arctic Slope Regional Corp., της μεγαλύτερης τοπικής επιχείρησης της Αλάσκας, μες την οποία τον προέτρεψε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της υπεύθυνης ανάπτυξης της ενέργειας και την περιβαλλοντική διαχείριση στο πλαίσιο της Αρκτικής.

«Ως διαχειριστές των Αρκτικών πατρίδων μας, έχουμε μοναδικό και πολύ σημαντικό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες ανάπτυξης στην Αρκτική πραγματοποιούνται με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο», τονίζουν στην επιστολή ο CEO της εταιρείας Rex Rock Sr. και ο πρόεδρος Crawford Patkotak. «Δεν μας είναι, επίσης, άγνωστη η ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η βιομηχανία έχει λειτουργήσει με ασφάλεια στην περιοχή μας, για πάνω από τέσσερις δεκαετίες παράγοντας περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου από το North Slope σε αυτό το διάστημα. Αυτά τα βαρέλια φέρνουν θέσεις εργασίας, ασφάλεια και ευκαιρίες».