Δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία, όπως τόνισε μιλώντας στο CNBC ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Arkady Dvorkovich
Δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία, όπως τόνισε μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο CNBC ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Arkady Dvorkovich.

«Για τη Ρωσία, δεδομένης της διάρθρωσης της παραγωγής, είναι πολύ δύσκολο να μειώσει τεχνητά την προσφορά», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αν οι τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετά χαμηλές για πολύ καιρό, η προσφορά θα μειωθεί με φυσικό τρόπο και πιστεύω ότι αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός σταθεροποιητής για την αγορά».

Η χώρα αποτελεί μεγάλο παραγωγό πετρελαίου και επιδιώκει το τελευταίο διάστημα να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή της, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως η Ρωσία είναι συνηθισμένη στις κυμαινόμενες τιμές πετρελαίου.

«Σίγουρα, είμαστε σε καλύτερη θέση με τιμές που πλησιάζουν περισσότερο στα 80 - 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά ακόμα και με 50 ή 60 δολάρια μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε, να εξορθολογήσουμε τον προϋπολογισμό και άλλες δαπάνες για να ζήσουμε φυσιολογικά σε αυτά τα επίπεδα».

Σχετικά με την Κίνα, ο Arkady Dvorkovich σχολίασε πως η κυβέρνηση της χώρας έχει καταφέρει να διαχειριστεί την οικονομία της «πολύ καλά τις τελευταίες δεκαετίες», ενώ ανέφερε ότι η Κίνα σίγουρα θα βρει τρόπους να σταθεροποιήσει την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να βρεθεί με ποσοστά βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η Ρωσία, η Ευρώπη, όλοι εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην Κίνα, οπότε βρισκόμαστε σε μόνιμες διαβουλεύσεις με τις κινεζικές αρχές, γνωρίζουμε τι κάνουν και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα φυσιολογικά», δήλωσε.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διεύρυνση των κυρώσεων από την πλευρά της Δύσης «ηλίθιες πολιτικές από τους εταίρους και φίλους μας». Όπως υποστήριξε, «δημιουργούν μία δύσκολη κατάσταση όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για τους ίδιους, ιδιαίτερα για την Ευρώπη: Η Ευρώπη χάνει πολλά από τις κυρώσεις που αρχικά επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ένα βαθμό θεωρώ ότι οι κυρώσεις ήταν κατά της Ευρώπης, όχι της Ρωσίας».

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές, οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξανασκεφτούν το αν θα συνεχίσουν αυτές τις πολιτικές», κατέληξε.