Πάνω Από τα 32 Δις Δολ. το Α΄ Εξάμηνο οι Ζημίες για τους Παραγωγούς Πετρελαίου Σχιστών στις ΗΠΑ

Πάνω Από τα 32 Δις Δολ. το Α΄ Εξάμηνο οι Ζημίες για τους Παραγωγούς Πετρελαίου Σχιστών στις ΗΠΑ
energia.gr
Δευ, 7 Σεπτεμβρίου 2015 - 17:12
Ξεπέρασαν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 32 δις δολ. περίπου τις ταμειακές εισροές των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη πετρελαίου σχιστών (shale oil) στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς το χρέος του έχει εκτιναχθεί λόγω της ραγδαίας πτώσης στην τιμή του αργού

Ξεπέρασαν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 32 δις δολ. περίπου τις ταμειακές εισροές των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη πετρελαίου σχιστών ( shale oil) στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς το χρέος του έχει εκτιναχθεί λόγω της ραγδαίας πτώσης στην τιμή του αργού.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών Factset, ενώ στη σχετική ανάλυση σημειώνεται ότι οι εν λόγω δαπάνες προσεγγίζουν το έλλειμμα που είχε εμφανίσει ο κλάδος ολόκληρο το 2014 (37,7 δις δολ.) .

Επιπλέον, διπλασιάστηκε, σε επίπεδο πενταετίας, το καθαρό χρέος των αμερικανικών εταιρειών παραγωγής πετρελαίου σχιστών , φτάνοντας τα 169 δις δολάρια στο τέλος Ιουνίου από τα 81 δις δολάρια στις αρχές του 2010.

«Οι αγορές κεφαλαίου είναι τόσο ισχυρές και ανοιχτές για τις εταιρείες αυτές, ώστε πολλές από αυτές ήταν σε θέση να αντλήσουν μεγάλες ποσότητες χρέους» δήλωσε στους F.T. ο Terry Marshall της Moody’s.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Edward Mose, επικεφαλής του τομέα έρευνας εμπορευμάτων στην Citigroup, ο κλάδος του πετρελαίου σχιστών χρειάζεται μια αναδιάταξη για να ξεχωρίσουν οι καλές από τις κακές εταιρείες.

Εξάλλου , σημειώνεται ότι τα έσοδα από την πώληση των ομολόγων των εταιρειών αυτών έφταναν , το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα 6,5 δις δολ . Μηνιαίως, ωστόσο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, συγκεντρώνοντας συνολικά μόλις 1,7 δις δολ.

Εκτιμάται, επίσης, ότι τον Οκτώβριο, οπότε και πρόκειται πραγματοποιηθεί η τακτική αναθεώρηση της δανειακής βάσης των εταιρειών του κλάδου του πετρελαίου σχιστών, τα νέα επίπεδα που θα ορίσουν οι τράπεζες θα αντανακλούν τις μειωμένες προσδοκίες για τις τιμές πετρελαίου σε σχέση με την αξιολόγηση του Απριλίου.

Γενικότερα, οι χαμηλές τιμές έχουν πλήξει το τελευταίο διάστημα τον κλάδο του παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο της εξόρυξης πετρελαίου Baker Hughes Inc. ανακοίνωσε πως ο αριθμός των εξεδρών άντλησης στις ΗΠΑ έφτανε συνολικά τις 877. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οπότε και οι τιμές βρίσκονταν στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με σήμερα, 1914 εξέδρες ήταν ενεργές.