Σήμερα Ανακοινώνει Επίσημα η Κομισιόν την Έγκριση της Εξαγοράς της Alstom Από την General Electric

Σήμερα Ανακοινώνει Επίσημα η Κομισιόν την Έγκριση της Εξαγοράς της Alstom Από την General Electric
energia.gr
Τρι, 8 Σεπτεμβρίου 2015 - 08:04
Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Alstom από την αμερικανική General Electric, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη, ενώ το ύψος της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορία εξαγοράς που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία και για να εγκριθεί έπρεπε να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της Κομισιόν σχετικά με την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ

Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Alstom από την αμερικανική General Electric, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη, ενώ το ύψος της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορία εξαγοράς που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία και για να εγκριθεί έπρεπε να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της Κομισιόν σχετικά με την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Κομισιόν είχε αποστείλει στην General Electric στις 12 Ιουνίου επίσημη λίστα με τις επιφυλάξεις της για την πρόταση εξαγοράς. Η εταιρεία υποχώρησε σε μία σειρά από τις απαιτήσεις που περιλάμβανε η λίστα μετά από οκτώ μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωσή τους είχε παραταθεί αρκετές φορές.

Βασικό μέλημα της Κομισιόν ήταν η διασφάλιση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη όσον αφορά τις μεγάλες τουρμπίνες φυσικού αερίου, καθώς ήδη ο αμερικανικός όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή στον κόσμο.

Ας σημειωθεί πως στις μεγάλες τουρμπίνες φυσικού αερίου ειδικεύονται μόνο τέσσερις όμιλοι σε ολόκληρο τον κόσμο: η GE, η Alstom, η Siemens και – λιγότερο στην Ευρώπη –η Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS). Η Κομισιόν θεωρούσε πως η εξαγορά θα άφηνε στην αγορά του εν λόγω προϊόντος μόνο δύο εταιρείες, πράγμα που θα οδηγούσε σε αύξηση τιμών, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία επέμενε πως καθώς μόνο το 5%της παγκόσμιας ζήτησης αφορούσε την Ευρώπη, οι τιμές δεν θα επηρεάζονταν.

Δεν κατέστη ευκρινές από την αρχή ποιες ήταν οι υποχωρήσεις που έπρεπε να κάνει η General Electric. Έτσι, ο CEO της εταιρείας, Jeff Immelt , είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η GE ήταν πρόθυμη να πουλήσει πνευματική ιδιοκτησία της Alstom ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση της Κομισιόν, αλλά οι κοινοτικές αρχές δεν δέχονταν την πώληση υπηρεσιών της γαλλικής εταιρείας.

Τον Ιούλιο η GE ανακοίνωσε πως είχε προτείνει παραχωρήσεις που διατηρούσαν «ην οικονομική και στρατηγική αξία της συμφωνίας».

Η επίσημη ανακοίνωση της έγκρισης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Στρασβούργο.

Πάντως, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξαγορά, που είναι η έγκρισή της από τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ, αναμένεται και αυτό να ξεκαθαρίσει σήμερα.

Αν και η αμερικανική εταιρεία έχει διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενη την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στο προσωπικό και στους πελάτες της Alstom, αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως θα μπορούσε η ίδια να είχε επισπεύσει τις διαδικασίες προσφερόμενη να πωλήσει τμήματα της γαλλικής εταιρείας, ώστε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού.

Η εξαγορά της Alstom αποτελεί κορωνίδα των πολυετών προσπαθειών του Immelt να επικεντρωθεί η GE στη βιομηχανική παραγωγή. Μετά την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας και την ολοκλήρωση της πώλησης της χρηματοπιστωτικής GE Capital, η GE επιθυμεί να έχει το 90% των κερδών της από βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση τα μισά από τα ετήσια κέρδη της προέρχονταν από δανεισμό.