Την αύξηση του ορίου παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΠΕΚ μετά την επιστροφή της Ινδονησίας στο πετρελαϊκό καρτέλ

Την αύξηση του ορίου παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΠΕΚ μετά την επιστροφή της Ινδονησίας στο πετρελαϊκό καρτέλ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο ΟΠΕΚ δεν θα αυξήσει την παραγωγή του, αλλά θα προσθέσει στον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών/ημέρα την παραγωγή της Ινδονησίας που ανέρχεται σε 800.000 βαρέλια/ημέρα.

Σημειώνεται ότι ήδη, χωρίς την συμμετοχή της Ινδονησίας, ο ΟΠΕΚ παράγει 31 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα. 

Ο ΟΠΕΚ ξεπερνά επανειλημμένως τον στόχο παραγωγής που συμφωνείται στην εξαμηνιαία συνεδρίαση του Οργανισμού, καθώς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς σε μια περίοδο χαμηλών τιμών.

Πάντως, οι χώρες του ΟΠΕΚ φοβούνται πως ακόμα και η αύξηση του ημερήσιου ορίου παραγωγής στα 30,8 εκατ. βαρέλια, λόγω της Ινδονησίας, θα επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία της αγοράς, πιέζοντας κι άλλο προς τα κάτω τις τιμές.

«Η αγορά μπορεί να αντιδράσει στο νέο "ταβάνι" παραγωγής, μολονότι πρακτικά δεν έχει καμία σημασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των χωρών του Περσικού Κόλπου του ΟΠΕΚ.