Ρωσικές Εταιρίες: Ανοίγει ο Δρόμος για Στρατηγικές Καταθέσεις Από Ξένους Επενδυτές

Ρωσικές Εταιρίες: Ανοίγει ο Δρόμος για Στρατηγικές Καταθέσεις Από Ξένους Επενδυτές
energia.gr
Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2015 - 09:27
Σχέδιο νόμου επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου οι ξένοι επενδυτές να αποκτήσουν δυνατότητα στρατηγικών καταθέσεων σε επωφελείς ρωσικές εταιρίες

Σχέδιο νόμου επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου οι ξένοι επενδυτές να αποκτήσουν δυνατότητα στρατηγικών καταθέσεων σε επωφελείς ρωσικές εταιρίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφφημερίδας Vedomosti Daily, το ρωσικό Υπουργείο Φυσικών Πόρων επεξεργάζεται το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι ξενοι επενδυτές (εταιρίες) θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση στη ρωσική κυβέρνηση για τριετή άδεια πρόσβασης στα έργα εξερεύνησης νέων πεδίων φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εάν κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων ο κάτοχος της άδειας ανακαλύψει κοίτασμα, θα έχιε το δικαίωμα να προχωρήσει στη ανάπτυξη έργων χωρίς περαιτέρω έγκριση.

«Σε ό, τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υπάρχουν πολλά μεγάλα πλην ανεξερεύνητα κοιτάσματα, ιδίως στην Αρκτική, η εξόρυξη των οποίων απαιτεί ιδιαίτερα κοστοβόρα τεχνολογία»δηλώνει ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ενεργειακής Ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν. Για την ανάπτυξη και την εκμετάλευση αυτών των κοιταμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Ρωσία χρειάζεται να προσελκύσει ξενες εταιρίες οι οποίες διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία.
«Ένα από τα κύρια προβλήματα της ρωσικής βιομηχανίας εξόρυξης είναι ότι δεν υπήρξε σχεδόν καμία έρευνα τα τελευταία χρόνια, λόγω υψηλού κόστους»επισημαίνει ο ειδικός εμπειρογνώμονας της Gazprombank Αγιάτ Καλίκοφ, προσθέτοντας πως με το νέο νόμο το τοπίο θα αλλάξει.
Eιδικοί αναλυτές προβλέπουν πως θα υπάρξει επίσης έξαρση ενδιαφέροντος στο τομέα της εξόρυξης χρυσού.

(Η Σύγχρονη Ρωσία)