ΙΕΑ: Η Μείωση των Τιμών Πλήττει την Παραγωγή Πετρελαίου των ΗΠΑ το 2016 – Ρεκόρ Εξαετίας για την Παγκόσμια Ζήτηση Εφέτος

ΙΕΑ: Η Μείωση των Τιμών Πλήττει την Παραγωγή Πετρελαίου των ΗΠΑ το 2016 – Ρεκόρ Εξαετίας για την Παγκόσμια Ζήτηση Εφέτος
energia.gr
Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2015 - 14:06
Στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας έπεσαν οι τιμές πετρελαίου τον Αύγουστο, καθώς αυξήθηκε το πλεόνασμα προσφοράς, αλλά και η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, και ιδιαίτερα της κινεζικής οικονομίας. Αυτό τονίζει η έκθεση Σεπτεμβρίου 2015 του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία σημειώνει, ωστόσο, ότι μετά από την κάμψη αυτή στις τιμές των εμπορευμάτων και στα μεγέθη της οικονομίας, το πετρέλαιο συνέχιζε να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις

Στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας έπεσαν οι τιμές πετρελαίου τον Αύγουστο, καθώς αυξήθηκε το πλεόνασμα προσφοράς, αλλά και η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, και ιδιαίτερα της κινεζικής οικονομίας. Αυτό τονίζει η έκθεση Σεπτεμβρίου 2015 του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία σημειώνει, ωστόσο, ότι μετά από την κάμψη αυτή στις τιμές των εμπορευμάτων και στα μεγέθη της οικονομίας, το πετρέλαιο συνέχιζε να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η πρόσφατη καθοδική πορεία των τιμών του αργού προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση στην παραγωγή των εκτός OPEC χωρών το 2016 κατά περίπου μισό εκατ. βαρέλια την ημέρα, τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δύο δεκαετίες. Ο ΙΕΑ τονίζει ότι η μείωση στην παραγωγή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βόρειας Θάλασσας αναμένεται να προκαλέσει μείωση συνολικά στην παραγωγή των χωρών εκτός του καρτέλ στα 57,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ειδικότερα για το αμερικανικό πετρέλαιο σχιστών (light tight oil), τη βασική αιτία της ανόδου της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, η έκθεση σημειώνει ότι προβλέπεται να μειωθεί το επόμενο έτος κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όσον αφορά την παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC, ο Οργανισμός αναφέρει ότι αυτή μειώθηκε κατά 220 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα επίπεδα των 31, 57 εκατ. βαρελιών την ημέρα, κυρίως λόγω μείωσης της παραγωγής σε Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Αγκόλα. Η παραγωγή του OPEC, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, είναι αυξημένη κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC προβλέπει μεγάλη αύξηση κατά 31,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2016, κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς οι χαμηλές τιμές περιορίζουν την προσφορά εκτός OPEC και ενισχύουν δραματικά την αύξηση στη ζήτηση.

Αναφορικά με την τελευταία, ο ΙΕΑ προβλέπει άνοδο σε υψηλό πενταετίας κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2016 η αύξηση θα παραμείνει υψηλή, περί τα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως χάρη στις χαμηλότερες τιμές του αργού και την ενδυνάμωση του οικονομικού κλίματος.

Τον Ιούλιο τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 18 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ των 2.923 εκατ. βαρελιών. Η ισχυρή διυλιστική παραγωγή οδήγησε σε πτώση των αποθεμάτων του αργού κατά 9,9 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλιστικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 26,7 εκατ. βαρέλια. Στα τέλη Ιουλίου, τα αποθέματα των προϊόντων διύλισης κάλυπταν 31,2 ημέρες μελλοντικής ζήτησης, 0,6 ημέρες πάνω από τα επίπεδα που επικρατούσαν στα τέλη Ιουνίου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, δείχνουν, μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα αποθέματα.

Η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή άγγιξε εποχικά υψηλά τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 80,9 εκατ. βαρέλια πριν την μείωση ροής που αναμένεται τον Οκτώβριο. Τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν ισχυρά, σύμφωνα με την έκθεση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο ενισχύονται τα μεγέθη που αφορούν προϊόντα μέσης διύλισης, σε σύγκριση με τη βενζίνη, καθώς οι εταιρείες διύλισης προετοιμάζονται για την έναρξη της εποχικής διάθεσης προϊόντων θέρμανσης.