«Προδοσία» Θεωρεί ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός τη Συμφωνία για τον Nord Stream 2 - «Μας Κάνουν να Φαινόμαστε Ηλίθιοι οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες που την Υπέγραψαν»

«Προδοσία» Θεωρεί ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός τη Συμφωνία για τον  Nord Stream 2 - «Μας Κάνουν να Φαινόμαστε Ηλίθιοι οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες που την Υπέγραψαν»
energia.gr
Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2015 - 15:15
«Προδοσία» που θα κοστίσει στην Ουκρανία και την Σλοβακία δισεκατομμύρια ευρώ αποτελεί για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, η πρόσφατη συμφωνία της Gazprom με ευρωπαϊκές εταιρείες για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, γνωστή και ως Nord Stream 2. «Μας κάνουν να φαινόμαστε ηλίθιοι», τόνισε χαρακτηριστικά

«Προδοσία» που θα κοστίσει στην Ουκρανία και την Σλοβακία δισεκατομμύρια ευρώ αποτελεί για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, η πρόσφατη συμφωνία της Gazprom με ευρωπαϊκές εταιρείες για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, γνωστή και ως Nord Stream 2. «Μας κάνουν να φαινόμαστε ηλίθιοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και μήνες, υπήρξαν οι συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την ανάγκη να βοηθήσουμε την Ουκρανία να παραμείνει μια χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου, να την βοηθήσουμε κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες», δήλωσε ο Φίτσο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, χθες, 9 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το Euractiv.gr.

«Ξαφνικά ήρθε μια ανακοίνωση από την Gazprom περί υπογραφής συμβολαίου με εταιρείες από δυτικά κράτη μέλη της ΕΕ για την οικοδόμηση ενός άλλου τμήματος του Nord Stream. Μας κάνουν να φαινόμαστε ηλίθιοι», πρόσθεσε ο Φίτσο.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom και οι Ευρωπαίοι εταίροι της υπέγραψαν μια συμφωνία μετόχων για το φυσικό αέριο έργο του αγωγού Nord Stream 2 που θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα τρέξει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στην Ευρώπη, φέροντας ουσιαστικά την Ευρώπη πιο κοντά στην ενεργειακή τροχιά της Μόσχας. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από την ενέργεια του απεσταλμένου των ΗΠΑ.

Η Gazprom, η E.ON, η BASF / Wintershall, η OMV, η ENGIE και η Royal Dutch Shell αποτέλεσαν τη νέα κοινοπραξία για το έργο.

«Έχουν προδώσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ – τη Σλοβακία – και κινούνται ενάντια στις πολιτικές συζητήσεις με την Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο Φίτσο.

Η Σλοβακία παρέχει αντίστροφη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από την Gazprom. Η Ρωσία έχει αποκαλέσει την πρακτική αυτή «παράνομη».

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επίσης προέβη σε ηχηρές δηλώσεις εναντίον της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και των δυτικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι αγνοεί τα πολωνικά συμφέροντα.