Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι, προειδοποίησε η Goldman Sachs σε έκθεσή της, προσθέτοντας πως ο κορεσμός της προσφοράς παγκοσμίως είναι ακόμη μεγαλύτερος απ' ό,τι αναμενόταν
Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι, προειδοποίησε η Goldman Sachs σε έκθεσή της, προσθέτοντας πως ο κορεσμός της προσφοράς παγκοσμίως είναι ακόμη μεγαλύτερος απ' ό,τι αναμενόταν.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, το αργό (WTI) υποχώρησε από τα περίπου 60 δολάρια το βαρέλι, κάτω από 40 δολάρια, υπογραμμίζοντας τα αδύναμα θεμελιώδη στις αγορές της ενέργειας, όπως τόνισαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Το Μπρεντ έχει διολισθήσει από τα περίπου 65 δολάρια τον Ιούνιο, κάτω από τα 50 δολάρια τις τελευταίες ημέρες.

«Στην πραγματικότητα, η αγορά πετρελαίου είναι ακόμη πιο κορεσμένη απ' ό,τι περιμέναμε και τώρα προβλέπουμε ότι αυτό το πλεόνασμα θα παραμείνει το 2016 λόγω της μεγαλύτερης ανάπτυξης της παραγωγής (από τον ΟΠΕΚ), της ελαστικής προσφοράς των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ και της επιβραδυμένης ανάπτυξης της ζήτησης, με τους κινδύνους να μεταλλάσσονται σε περίπτωση ακόμη πιο αδύναμης ζήτησης, δεδομένης της επιβράδυνσης της Κίνας», ανέφεραν οι αναλυτές.

Η αξιολόγηση σχετικά με την προσφορά το 2016 οδήγησε τους ειδικούς της Goldman Sachs στο να μειώσουν περαιτέρω την ήδη χαμηλή πρόβλεψή τους για τις τιμές. 

Για το Μπρεντ, η τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμησή της σε 49,50 δολάρια το βαρέλι από 62, επικαλούμενη την πιθανότητα αύξησης παραγωγής από το Ιράν κατά το 2016, καθώς και την υψηλή προσφορά του ΟΠΕΚ. 

«Ενώ δεν είναι το βασικό μας σενάριο, η προοπτική περαιτέρω πτώσης των πετρελαϊκών τιμών προς τα 20 δολάρια το βαρέλι αυξάνεται, καθώς τα αποθέματα συνεχίζουν να αυξάνονται», επισημαίνεται στην έκθεση.

Όπως εκτιμάται, οι τιμές του πετρελαίου θα χρειαστεί να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, προκειμένου να εξαναγκάσουν τις εταιρείες να προχωρήσουν σε περικοπές στην παραγωγή.